Cultura

Crítica

música

Suau i tou

El darrer disc del congolès Lokua Kanza, Nkolo, és una delícia. Les veus d'aires de gospel hi dibuixen melodies i harmonies subtils i serenes per damunt d'una instrumentació minimalista, senzilla i eficaç. El concert a L'Auditori d'aquest músic que actualment viu a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro es presentava com el plat fort d'un Festival de Músiques del Món que, per segon any consecutiu, està dedicat íntegrament a l'Àfrica, i especialment a l'Àfrica subsahariana.

Però a l'hora de la veritat, tot l'encant del repertori gravat no va acabar de plasmar-se en el directe del nostre artista, amb una música massa decantada cap al pop impersonal i sense arestes.

L'amable resultat feia pensar més en un programa radiofònic d'autoajuda que no pas en el riquíssim i selvàtic arbre de les músiques que s'escampen per tota la geografia de l'Àfrica Negra. Són els riscos de l'anomenada world music, que tan sovint cau en la monotonia i l'autocomplaença de propostes que no són ni carn ni peix.

Lokua Kanza té una molt bona veu, càlida i amb denominació d'origen africana, i s'ha format musicalment en diferents ciutats i camps estilístics i ha escrit bones cançons. També cal tenir en compte que l'acompanya un grup sòlid, del qual forma part la seva filla com a corista.

A priori, tots els ingredients necessaris per convèncer. Però al concert de L'Auditori hi van sobrar les presentacions tirant a tòpiques, es va abusar del recurs de fer cantar el públic tornades enganxoses i s'hi va trobar a faltar una cosa que és la sal de la música popular: allò que en diuen grapa.

Lokua Kanza
Presentació del seu nou disc, ‘Nkolo' L'Auditori de Barcelona 15è Festival de Músiques del Món 14 d'octubre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

L’Energia de Palafrugell reuneix el passat, el present i el futur de la cobla

palafrugell

Una programació interdisciplinar per a la Nit d’Estiu de La Fundació ”la Caixa”

GIRONA
DANSA

El Mercat de les Flors reforça vincles enmig de les reformes

BARCELONA
Estrenes de cinema

Zombis amb zeta de zen

Barcelona
comunicació

El Punt Avui proposa un estiu farcit d’entrevistes i festivals

girona
Michel Franco
Director de cinema

“La manca de substància s’intenta tapar amb diners”

Barcelona
MOSTRA

L’Ideal estrenarà l’exposició ‘Jules Verne 200’ al setembre amb tecnologia d’última generació

Barcelona
cultura

Mariscal presenta el seu càntir “ondulat” per l’Argilà d’Argentona

Argentona
Literatura

‘Callahan’ Ruiz es treu la màscara a ‘Insània’ per a narrar pors i traumes que el turmenten

Girona