cultura

Per als joves i amb ells

Quan es parla de polítiques de joventut, de vegades ens ve al cap la màxima absolutista: “Tot per al poble, però sense el poble”. O, en aquest cas, tot per als joves, però sense tenir en compte la seva opinió. Ahir, però, els participants a la jornada Joves + creadors, organitzada a l'auditori Viader de la Casa de Cultura per la Coordinació Territorial de Joventut a Girona, van remarcar la necessitat que els joves tinguin també la paraula quan es tracta de creació i cultura. “Els joves no són només consumidors, sinó també creadors, i per tant han de ser considerats subjectes actius, no únicament receptors passius de la cultura”, va dir el director de l'Agència Catalana de la Joventut, Julià Fernández, que va compartir els parlaments inaugurals amb el director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, per trencar el tòpic que cultura i joventut són àrees poc interrelacionades dins l'acció de govern, tot i que al carrer es demostri constantment la seva vinculació natural. Fernández també va apuntar un dels eixos bàsics de la jornada: la cultura com a instrument de cohesió i transformació social, fins i tot amb una mica de sana transgressió.

La primera taula de debat va tenir com a contertulians els representants de l'esbart Marboleny, de les Preses, que entre altres activitats organitza el festival Ésdansa; el Festival de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà, que ara també portarà el circ a les escoles i instituts com a eina pedagògica; la mostra d'art Inund'art de Girona; la Casa de la Música La Mirona, i el concurs de grups Salt The Músics. Tots ells, amb històries i problemes diferents, han aconseguit arrelar bé als seus respectius territoris, amb propostes culturals que han engrescat col·lectius amplis, majoritàriament joves. Eduard Bonet, de la Casa de la Música, va presentar també als tècnics municipals de Joventut i Cultura provinents de diverses poblacions gironines la seva oferta de cursos i tallers d'instruments i so, fins ara desenvolupada sobretot a Girona i Salt, però exportable a altres localitats. Com va remarcar Bonet, l'objectiu no és crear “Messis culturals”, sinó ciutadans formats i crítics, més respectuosos amb la creació dels altres i prou conscients sobre el valor de la música i l'esforç dels músics per poder pagar una entrada de 5 euros per veure en directe un grup emergent.

Després d'una intervenció de la vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca), Pilar Parcerisas, que va informar sobre el funcionament d'aquest organisme, les convocatòries d'ajuts i els codis de bones pràctiques, va tenir lloc una segona taula de presentació d'experiències i recursos, en què també van intervenir dos representants de la Sala d'Art Jove de la secretaria de Joventut i el director del Conca, Pep Montes. Entre l'allau d'idees, una especialment interessant: no cal renunciar al rigor i la qualitat quan es tracta de joves creadors, que poden ser més o menys emergents o innovadors, però que mereixen una oportunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala