Cultura

Ambició il·limitada

Xavier Vernetta recrea a ‘País de llops' els draps bruts de líders afins al franquisme i articula un discurs sobre l'ambició humana

Als anys seixanta, a Barcelona, hi conviuen personatges poderosos, amb pocs escrúpols i molts secrets. Sobre ells col·loca el focus narratiu Xavier Vernetta a País de llops (Proa). “Volia fer un discurs sobre l'ambició humana, les motivacions que porten algú fins a límits extrems, sobre persones que són capaces de tot i d'atropellar qualsevol, i són conscients que necessàriament han d'actuar així”, reflexiona l'autor.

Per aconseguir-ho se situa en el darrer tram del franquisme, l'any 1964, en un moment de canvis socials i empresarials que culminaran amb el procés democràtic. I en una situació de “descontrol”, així ell hi interpreta un “país de llops”.

Per explicar les motivacions d'aquests llops va construir personatges que eren les forces vives de l'època: un militar, un industrial, un periodista i un exlegionari que, sense aconseguir-ho, només vol que el deixin tranquil.

Barcelona, 1964

En la novel·la, Vernetta fa un retrat social de la ciutat de l'època, fent de Barcelona, en part, un personatge més. Així, retrata ambients que recorda de petit (en el moment que situa la trama ell tenia 8 anys), com un bar de la plaça d'Espanya, tot i que la seva principal font de documentació han estat articles de la premsa de l'època, com El Correo Catalán; d'alguns d'aquests ha intentat imitar el to triomfalista de quan es commemoraven “25 años de paz española”. L'escriptor dibuixa dues fases de la realitat, totalment oposades: la part oficial-pública, i la real-privada. “En una dictadura el que és públic mai és la realitat”, opina.

I mentre que molts llibres ambientats en aquesta època tracten sobre la lluita política de la resistència opositora clandestina, en aquest cas, Vernetta parla només dels addictes al règim, de les classes dirigents que quan va arribar la democràcia ho van continuar sent. “Penso que s'ha parlat poc del funcionament del règim, i se n'ha parlat a l'engròs i de forma maniquea”, indica el novel·lista. Tot i això, Xavier Vernetta explica que més que mostrar un determinat període històric i social li interessen les vivències dels personatges que transiten per la seva obra narrativa.

Premiat el 2007

Xavier Vernetta (Barcelona, 1956) és professor de secundària en un institut de Vilanova i la Geltrú. Ha publicat diverses novel·les per al públic juvenil, com Somni de Tànger i la darrera De què tens por, Bonica?. Amb País de llops va rebre el premi Lleida de novel·la l'any 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA
cinema - drama

‘Thriller’ coreà amb segell femení basat en fets reals

cinema - drama / biografia

Maria Montessori, una pedagoga revolucionària

cinema - animació / comèdia

Garfield surt de la zona de confort de gat casolà

cinema - cinema bèl·lic

Russell Crowe rescata soldats a Filipines