cultura

La contra

El duet de Josep i la Mare de Déu

Els Pastorets musicals del Centre Moral d'Arenys de Munt queden finalistes en els premis Ateneu en la categoria de creativitat en la cultura popular i tradicional

Fa nou anys que a Arenys de Munt es van renovar i van provar de fer uns Pastorets musicals. L'invent va sortir bé i la prova és que acaben de rebre un reconeixement en quedar finalistes dels premis Ateneu. Tot i quedar a les portes d'endur-se un guardó, el director de l'espectacle, Joan Mas, es va mostrar satisfet perquè s'ha valorat també el projecte que tenen entre mans i que mobilitza un centenar de persones, entre actors, músics i tècnics. La idea original de posar-hi música parteix del grup de teatre Cocou, que com va confessar des d'un principi pretenia “jugar a fer un musical”. La cosa, però, s'ha anat professionalitzant, tal com admet el director, i ara els actors que hi intervenen ja tenen nocions musicals. Començant per la trentena d'alumnes de l'escola de teatre del mateix Centre Moral i per altres joves que s'han engrescat a participar en la iniciativa. Aquesta temporada s'hi incorpora una fornada de joves d'entre 16 i 25 anys que aporten noves cançons al repertori, amb temes propis i d'altres de versionats. El director destaca les aportacions que han fet tots ells, com ara el duet de Sant Josep i la Verge Maria, en què els mateixos actors han creat la música i la lletra per a la seva intervenció. També les nimfes que apareixen en aquest imaginari nadalenc s'han fet al seu gust els temes. Tot plegat, sota la direcció musical de Núria Colomer i amb una orquestra en directe amb sis músics que dirigeix Pep Vidal. En les peces musicals s'escoltaran nous instruments com són el violoncel i el saxo.

Tot plegat mobilitza un centenar de persones, entre tècnics, actors i músics, per oferir les dues úniques representacions que es fan per Nadal i Sant Esteve. Un espectacle que transporta a dalt l'escenari des dels més veterans, el personatge de l'avi que a la realitat té 84 anys, fins a les futures generacions del Nen Jesús, que només té set mesos.

D'altra banda, més al nord de la comarca, el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda afegeix a la ja tradicional peça dels Pastorets una nova edició dels recordats i irreverents Pastorrats. En faran tres representacions fora de les dates estrictes de Nadal –els dies 23, 29 i 30 de gener–, però l'obra mantindrà el caliu de les festes gràcies a una ambientació pràcticament idèntica que la dels seus germans grans, però amb una bona dosi d'humor i fina ironia. Dirigits pels actors Xevi Gómez i David Verdaguer, els Pastorrats es van emancipar el 2008 de la costumista visió de Folch i Torres per reinventar-se en una història en què els personatges menors agafen protagonisme i es toquen temes d'aquells que les orelles dels més menuts no han de sentir. Per això, l'espectacle no es recomana a menors d'11 anys i per a adults massa sensibles. Asseguren que el riure està assegurat al cent per cent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
circ

Les Nits de Circ inclouran cintes aèries a 8 metres del terra i forçuts de Mongòlia

roses
homenatge

Teresa Rovira i el centenari de la ‘Revista de Catalunya’

Barcelona
música

Pat Metheny i Kamasi Washington, al Festival de Jazz de Barcelona

barcelona
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA