cultura

Digitalitzen la premsa històrica de la Ribera d'Ebre

Els usuaris poden consultar per internet unes 9.000 pàgines de sis publicacions diferents

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha digitalitzat les principals capçaleres de la premsa comarcal riberenca. Es tracta de la Hoja Comarcal de Acción Católica (1913-1917), de Tivissa; La Riuada, de Móra d'Ebre (1927-1930); La Ribera (1932-1934), també de Móra d'Ebre; Tivissa (1928-1931); El Llamp de Gandesa (1921-1936); i La Antorcha (1959-1973), de Flix. Són totes publicacions quinzenals, excepte la primera, que és mensual. “En total, sumen unes 9.000 planes, que ja es poden consultar per internet a través del portal de la xarxa d'arxius comarcals”, explica el director de l'arxiu, Gerard Mercadé. La digitalització ha estat possible gràcies a dos plans d'ocupació, que han permès la contractació de dues persones dos terços de la jornada durant sis mesos. Aquests plans han estat sol·licitats pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i coordinats per l'arxiu comarcal, i han tingut un pressupost de 6.000 euros cadascun.

L'arxiu comarcal de Baix Ebre també va digitalitzar la premsa històrica de Tortosa. Actualment, ja es poden consultar a través d'aquest mateix portal disset publicacions locals i comarcals, editades entre el 1877 i el 1938.

Cens d'arxius

D'altra banda, la subdirecció general d'Arxius i Gestió Documental de la Generalitat ha començat un cens d'arxius a tot el territori. Això inclou tota la documentació pública de més de 50 anys i la personal de més de 100. La Ribera és l'única comarca ebrenca que ja ha acabat el cens i ha comptabilitzat 81 fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva
Cultura

Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

ART

El paper pioner d’Espais, en una exposició a Girona

Girona
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona