Cultura

Mirador

La Dolo i el Kiko, talent innat

Els dos últims concerts que he presenciat al Palau de la Música Catalana m'han confirmat la importància d'un valor afegit: la capacitat de comunicació del cantant al marge de la mateixa música. Em refereixo a la cantactriu Dolo Beltran, de Pastora, i el contahistòries del flamenco-pop, Kiko Veneno. El seu àngel és tan gran que poden mantenir el ritme de l'espectacle sense haver de dependre exclusivament de la qualitat de les seves composicions o de l'ordre del repertori. La conseqüència és genial: tot i que les actuacions de Pastora i Kiko Veneno poden ser millors o pitjors, mai resulten avorrides. Gens ni mica.

La Dolo és de natura un monstre teatral. Els drames quotidians que explica entre cançó i cançó mantenen la tensió amb humor i tendresa i obliguen l'espectador a parar atenció al que diuen les lletres: històries d'amor i desamor, sentiments de soledat que fa vergonya confessar, maneres de lluitar obsessives. De gent que no es fa grans plantejaments intel·lectuals però que viu tan o més intensament que un artista. Així, la Dolo converteix en art la vida domèstica.

El Kiko és graciós de mena. La seva virtut es fer poesia a partir del llenguatge de barri, de frases del carrer. D'un senzill entrepà de bar, en fa un pensament filosòfic, i n'extreu imatges sensorials de gran bellesa exprimint la humilitat lingüística: “El caldito de tu cuerpo”, una imatge sexual fresca i bonica sense fugir de la visió popular de les coses. En mans de Kiko, les petites coses que ens ajuden a créixer des de l'anonimat es transformen en fites poètiques.

La virtut més important de tots dos és que totes aquestes qualitats les tenen de manera natural. Són espontanis. I per això mateix, tan creïbles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
lliurament

Albert Jané rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Barcelona
Jordi Galli
Escriptor

“El procés d’escriure és un viatge, també, una ruta diferent de la que vam recórrer”

Barcelona

Llibres que desconcerten els llibreters

Barcelona
art

La Generalitat compra a Todocolección tres taules del retaule ‘perdut’ del Palau Reial Menor

barcelona
guardó

La debutant Alba Gómez Gabriel guanya el premi BBVA Sant Joan

Barcelona
TEATRE

La Perla29 torna a la reconciliació i el conflicte de Mouawad a ‘Tots ocells’

BARCELONA
còmic

Barcelona serà la ciutat convidada del festival de còmic d’Angulema 2025

barcelona
música

Prop de 30.000 assistents al festival Cabró Rock

barcelona
cultura

Carlus Padrissa: “Mai cap ària ha estat tan eròtica, tan orgàsmica”

Girona