Cultura

Mirador

Manel continuen sent Manel

‘Deixa-la, Toni, Deixa-la' és una havanera que comença a l'Escala i navega cap a Nova Orleans

Durant les festes de la Mercè de l'any 2008, poc abans del concert que oferien Antònia Font i Primal Scream al carrer Rosselló, als jardinets de Gràcia hi tocava un grup petit, gairebé desconegut, que acabava de quedar segon classificat al concurs de maquetes Sona 9. En aquella època pre-Facebook, el boca-orella encara funcionava, i una colla de gent encuriosida escoltava aquell grup que explicava històries sobre la dependenta de la botiga de mobles de la cantonada. La resta... és història: Manel han acabat obtenint una repercussió mediàtica i social com no es recorda en la música catalana partint d'una base ben simple: quatre nois de carrer que, si destaquen per alguna cosa, és per la seva normalitat.

Després d'un any de calma absoluta, el nom de Manel torna a estar en boca de tothom. Avui, quan s'alliberi la descàrrega de l'Itunes que molts han reservat des de fa mig mes (capdavanter en vendes d'aquesta plataforma a tot l'Estat) o la gent trepitgi ansiosa una botiga de discos, tots ens trobarem amb una grata sorpresa o, si més no, un gran alleugeriment: Manel continuen sent Manel. 10 milles per veure una bona armadura no defraudarà als que van caure rendits fa una mica més de dos anys amb Els millors professors europeus, i fins i tot arrossegarà a la causa més d'un murri que, encara ara, lluita contra corrent fent tot el possible per negar les evidències d'aquest gran fenomen. Les comparacions entre els dos treballs, és clar, seran inevitables, però no hi ha cap mena de dubte que les noves cançons es complementaran ben aviat i de forma natural amb Pla quinquennal, Dona estrangera i Corrandes de la parella estable. El públic se les anirà fent seves i acabarà perllongant el caràcter altament popular de la
música de Manel.

Els primers acords de Benvolgut faran esbossar a l'oient el somriure del qui es retroba amb un vell amic amb la premonició d'una llarga vetllada plena de records. 10 milles per veure una bona armadura no incideix en moments costumistes ni en cançons acudit que remeten a La Trinca, però el missatge antimilitarista de La cançó del soldadet i El Miquel i l'Olga tornen sí que ens transmeten el caire folk senzill i humà d'Ara Va de Bo. En aquesta armadura hi ha també la màgia immensa d'Aniversari, els records d'infantesa de Boomerang i l'èpica de Criticarem les noves modes de pentinats o Deixa-la, Toni, Deixa-la, una havanera aventurera que comença a l'Escala i navega fins a Nova Orleans. Amb El gran salt recordarem que amb Manel funcionen les coses petites, i que si ens han seduït és per la simplicitat del banjo, el bon joc de veus, la bateria i el teclat evocador de cançons com aquesta. Cançons que ens recorden que Manel continuen sent quatre nois de carrer que fan cançons. Ni més ni menys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC