cultura

Dalí no coneix la crisi

La Fundació Gala-Salvador Dalí diu que les previsions de visitants per a aquest any són “excel·lents”, especialment de països com ara Rússia i Alemanya

Aguer va dir que el catàleg raonat del període 1939-1951 hauria d'estar enllestit aquest any

“Per sort, i pel fenomen que és Dalí, nosaltres no tenim crisi”. Ho va dir ahir el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Lluís Peñuelas, a la roda de premsa posterior a la reunió del patronat de la fundació figuerenca en què es va aprovar la seva memòria del 2010. Peñuelas va afegir que les previsions realitzades per les agències de viatges i els operadors turístics per a aquest any apunten que el 2011 serà “excel·lent” pel que fa al nombre de visitants al triangle dalinià a l'Empordà, especialment de països com ara Rússia i Alemanya. “La reactivació dels mercats exteriors de la fundació és evident, també pel que fa a llicències: ara es tornen a fer tants llibres i documentals sobre Dalí com ara fa dos anys. S'està produint una normalització de l'activitat econòmica i, a més, la fundació va fer bé els deures ara fa dos anys per afrontar la crisi”, va argumentar el gerent de la fundació, Joan Manuel Sevillano. En un altre àmbit ben diferent, la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, va repassar les adquisicions, préstecs d'obra i exposicions de l'any passat, destacant especialment que el 2010 es van comprar dibuixos, manuscrits i primeres edicions de llibres relacionats amb el Dalí de l'època surrealista. Aguer va afegir que actualment s'està treballant en el catàleg raonat de l'obra de Dalí corresponent al període 1939-1951. “Espero que aquest any es pugui presentar”. Aguer va remarcar que ja tenen arxivats més de 100.000 articles sobre Dalí, i va afegir: “Cada vegada rebem més investigadors, així com consultes per correu electrònic”.

La memòria aprovada i presentada ahir, consultable a través del web de la fundació, mostra uns números envejables per qualsevol entitat cultural: 2,4 milions d'euros en el capítol d'inversions; 9,2 milions, pel que fa a despeses en activitats d'interès general; 13,5 milions d'ingressos, i uns excedents de 4,2 milions d'euros.

Pel que fa a les xifres de visitants, els museus Dalí van rebre l'any passat un total d'1.330.525 persones, la qual cosa representa un 8,16% més que el 2009. El primer trimestre d'aquest any ja s'ha produït un 5% d'increment respecte al mateix període de l'any passat. Segons Peñuelas, tan o més important que el volum de visitants és el 80% d'usuaris dels museus de Figueres, Púbol i Portlligat que consideren la visita a aquestes instal·lacions excepcional o molt bona.

Pel secretari general, el gran problema de la fundació és, ara mateix, veure com poden satisfer la demanda creixent dels seus museus. En aquest sentit, l'any passat ja es van ampliar el període d'obertura de la casa de Portlligat i l'oferta de franges horàries d'accés al museu de Figueres, amb entrada anticipada a l'estiu i per Setmana Santa.

Sevillano també es va referir a accions recents com ara l'actuació judicial contra “el pseudomuseu de Berlín” per exemplificar l'eficient “control de la marca” que està portant a terme la Fundació Gala-Salvador Dalí. Pel que fa als drets d'autor, al llarg del 2010 el nombre de llicències gestionades per la societat VEGAP arreu del món va ser de 3.668, que es van traduir en uns ingressos aproximats de 538.000 euros. Tot sigui, en definitiva, “per protegir el bon nom de Dalí”.

LA XIFRA

13,5
milions d'euros
són els ingressos que va tenir l'any passat la Fundació Gala-Salvador Dalí. L'excedent del 2010 va ser de 4.270.721 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona