L'Espluga de Francolí recupera la fàbrica de la Fassina, on s'ha dissenyat un projecte museogràfic

El primer pas ha estat restaurar la maquinària i les principals eines que s'utilitzaven a l'antiga fàbrica d'alcohol com són el forn, la bomba de pistó, la màquina de vapor, les olles de bullir, els embarrats, la premsa, la triadora, els calderins d'aram, les vagonetes, la ventadora, la bàscula, i també les canonades i escales i els ancoratges i les unions entre els diferents components, etc. Després s'iniciarà tot el procés de museïtzació interior de la fassina. Aquesta fase s'ha encarregat al reconegut arquitecte Dani Freixes, que també ha executat el projecte del Museu de la Vida Rural.

La veu dels treballadors

Tres dels antics treballadors de la fàbrica d'alcohol de Cal Balanyà han accedit a explicar com s'hi treballava i la feina que hi feien en primera persona. Aquest document audiovisual serà reproduït en algun punt del recorregut del museu un cop obri les portes. Joan Cera, Josep Rossell i Jordi Montserrat van saber explicar també el procés d'obtenció de l'alcohol des que arribava la brisa fins que sortia el bocoi ple.

El projecte de restauració de la fassina i la seva obertura com a museu es fa gràcies a l'aportació de la Generalitat a través de la llei de barris, amb un import de 90.000 euros, del Sistema del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, amb 60.000 euros més, i de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, que hi col·labora amb 30.000 euros.

L'edifici de la fassina està situat darrere l'actual oficina de turisme, lloc pel qual s'accedirà un cop sigui operatiu, i ja fa anys que es va restaurar l'exterior de l'edifici, l'interior i també la xemeneia que el caracteritza. Amb tot, és previst que el museu s'inauguri abans que s'acabi l'estiu.



obituari

Mor als 63 anys Laurent Cantet, Palma d’Or de Canes per ‘La classe’

París
CULTURA

La Mostra Nacional de Teatre Amateur compleix vint anys a Pineda

PINEDA DE MAR

Un tribunal anul·la la condemna contra el productor Harvey Weinstein

Nova York
Cultura

Mor Mike Pinder, cofundador i teclista de The Moody Blues

ART

Una trentena d’obres aspiren al premi d’escultura Vila Casas

Palafrugell
art

El Museu de l’Empordà dedica una retrospectiva pòstuma a Adrià Ciurana

Figueres
música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona