Cultura

Més premis per al cinema català

‘Buried',‘Caracremada', ‘Pa negre', Aranda, Romà Gubern i Aina Clotet reben els Sant Jordi de RNE

“No s'ha de criticar gaire el cinema, perquè ens ajuda a sobreviure”. La frase és del director de fotografia Néstor Almendros, i la feia seva ahir Romà Gubern, en un discurs improvisat, a la roda de premsa dels 55 Premis Sant Jordi de Cinematografia, atorgats per un jurat de crítics de Catalunya. L'historiador cinematogràfic, distingit per la seva contribució a la difusió del cinema, va aprofitar per recordar el que per a ell i per a companys de generació com Manuel Vázquez Montalbán i Terenci Moix va representar el cinema: “La cinefília va començar com una necessitat d'escapar de l'Espanya sinistra de la postguerra, plena de sotanes i uniformes de militars i falangistes”.

Romà Gubern va rebre ahir el premi en una gala als estudis de TVE a Sant Cugat (s'emetrà demà a les 22 h per La 2), en què van ser distingits, entre d'altres, Vicente Aranda (premi a la trajectòria), Buried (millor pel·lícula espanyola), Caracremada (millor opera prima), Carlos Areces i Antonio de la Torre (millors actors per Balada triste de trompeta), Aina Clotet (millor actriu per Elisa K),i Pa negre (premi dels oients).

Aranda i ‘Pa negre'

Vicente Aranda va assegurar que és “poc amic dels premis; no és un acte d'humilitat, sinó d'arrogància”, però va voler agrair el premi. Isona Passola vessava de satisfacció pel sorprenent camí de roses de la seva producció Pa negre: als 13 premis Gaudí i 9 Goya, s'hi afegeix ara la Rosa de Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola, atorgada pels oients de RNE a Catalunya, i continua acumulant rècords: se n'han venut 60.000 DVD i participarà a 55 festivals internacionals. La productora té un munt de projectes damunt la taula; “però encara m'he de decantar definitivament per algun”, diu.

Lluís Galter, que va guanyar el premi a la millor opera prima amb Caracremada, destacava: “Aquest premi és molt important per a la pel·lícula que hem fet i pel sistema com s'ha fet, que no és el clàssic, sinó que es basa en l'esforç i la il·lusió de gent molt implicada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona