Cultura

Despertant vocacions

Noah Gordon celebra 25 anys d'‘El metge' amb una edició d'aniversari

Hi ha alguna fórmula per escriure un best-seller? Noah Gordon està convençut que no. Per això es considera un “afortunat” per haver-ho aconseguit amb El metge, una novel·la publicada fa 25 anys i que ara Roca Editorial recupera en una edició d'aniversari.

El metge és una novel·la que barreja unes dosis justes d'història i ficció. El protagonista és un jove londinenc que, en ple segle XI, s'inicia en la medicina amb un cirurgià barber. Enlluernat per la saviesa d'Avicena i fent-se passar per jueu, acaba estudiant a la madrassa d'Ispahan, a Pèrsia. En aquella època Orient era capdavanter en la investigació, mentre que a Occident el cristianisme prohibia realitzar autòpsies. Ara la situació ha canviat. Davant la revolució que sacseja els països islàmics que viuen sota el pes de la religió, l'escriptor constata “l'evolució de gent que no abandona la seva fe però que espera canvis democràtics”. L'autor nord-americà segueix rebent cartes i correus electrònics tant de gent gran com jove amb comentaris sobre El metge, una obra que “traspassa generacions”. A l'avió va seure al costat d'un metge espanyol que havia anat a Ispahan per estudiar medicina àrab, i la seva filla s'havia fet metgessa influïda pel llibre.

Autor d'altres èxits com ara L'últim jueu i El celler (ambientat a Catalunya), Gordon, de 84 anys, continua escrivint, però ja no cada dia. En canvi, segueix amb “emoció” l'adaptació cinematogràfica de la novel·la que prepara el director Roland Suso Richter i que s'estrenarà el 2012. De moment s'està fent el càsting i al setembre es faran les proves de fotografia. “M'espanta una mica perquè visc amb una imatge mental dels personatges i no sé què pot passar quan els posi una cara”.

Gordon va lamentar no poder participar, com altres anys, en la diada de Sant Jordi: “És el súmmum de la civilització celebrar conjuntament els llibres i les flors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.