Cultura

La guerra de l'Anastasi

El lleidatà Jordi Guardiola presenta la seva primera novel·la “Sense partit”

L'Anastasi Puigfarré, fill d'un forner del carrer Sant Antoni de Lleida, juga amb l'equip de futbol dels Calaveres, però el dia del gran partit, en el que poden proclamar-se campions, se suspèn per l'aixecament militar dels feixistes de Franco. A partir d'aquí l'Anastasi i una àmplia colla de personatges reals i ficticis viuen i malviuen per culpa de la Guerra Civil espanyola i la trista i dura postguerra.

Aquest és, de manera senzilla, l'argument que planteja el periodista Jordi Guardiola (Lleida, 1973) en la seva primera incursió en l'ofici d'escriptor. És la primera novel·la d'un professional de la comunicació especialitzat en la narració radiofònica de partits de futbol (14 anys seguint la UE Lleida i ara gaudint del Barça). Però també és el resultat del seu interès per la història recent, l'estima per la seva ciutat i un recull de vivències de familiars, sobretot del seu padrí Ramon.

“Sense partit”, publicat per Alfazeta, és segons el seu editor Txema Martínez, una gran novel·la que combina el relat, amb la història àmpliament documentada, acurades descripcions de la vida lleidatana i de la ciutat i aportant diàlegs amb el lleidatà que es parlava (i alguns encara utilitzen), allunyat del normatiu o estàndard. Per Martínez, “inclou passatges d'alta literatura”, segons va dir dijous durant la presentació del llibre a la Casa de la Volta de la Seu Vella amb més de 120 persones que van omplir aquesta redescobert espai.

Guardiola va explicar que va començar a escriure per divertir-se i com un repte per veure si era capaç d'articular un relat prou digne. Després d'una dècada d'anar fent escrits Alfazeta va apostar pel projecte de Guardiola.

L'autor també va explicar que hi ha una gran part de personatges i situacions de ficció, però emmarcats en un moment històric i amb personatges locals reconeguts, destacant Víctor Torres, Lluís Companys, Eduardo Aunós o Antoni Creus “Pacheco”, futbolista i després massatgista i tota una institució a la UE Lleida.

Una descripció, una aventura i un homenatge als lleidatans del carrer que van haver de patir una cruel i trista guerra a Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.