Cultura

Jordi Pujol: “La música s'ha de convertir en una eina de país”

L'expresident de la Generalitat analitza el paper dels músics catalans en companyia de Gerard Quintana i Els Amics de les Arts

Recorda que Catalunya està passant un moment difícil per la pressió sobre la llengua i la identitat

El cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana, i el grup Els Amics de les Arts s'han reunit aquest dimecres a l'Hotel Majestic de Barcelona amb l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per analitzar l'efervescència de la música catalana i el seu paper en la consolidació cultural de Catalunya.

Pujol ha recordat que Catalunya està passant un moment difícil per la pressió sobre la llengua i la identitat, així com per l'existència d'una nova immigració que ha d'integrar-se, de manera que “la música s'ha de convertir en una eina de país” que serveixi per consolidar la immersió lingüística i la consciència col·lectiva, gràcies a una manifestació musical que arriba a milers de persones.

L'expresident ha assenyalat que la música i la cançó han tingut un paper important en la consolidació del país i ha citat exemples com les corals i els orfeons, la música de Pau Casals, els Setze Jutges, la cançó Al Vent de Raimon –que ha definit com una cançó “revulsiva” als anys seixanta–, i les composicions de Lluís Llach, Joan Manuel Serrat i La Trinca.

A més, ha animat els músics presents i els ha aconsellat a fer un acte de voluntariat ja que Catalunya és un país petit i, en certa manera, juga amb desavantatge perquè per fer qualsevol cosa en català cal fer un sobreesforç: “Ser català és fotut però dóna moltes satisfaccions”.

Músics responsables

Per això, ha instat els components de Els Amics de les Arts –Joan Enric Barceló, Eduard Costa, Ferran Piqué i Dani Alegret– a assumir responsabilitats perquè tenen la possibilitat d'arribar a un gran nombre de persones i de fer créixer la cultura catalana mitjançant l'emoció que brinden les cançons: “Teniu molta responsabilitat, ho sento nois”, ha fet broma.

Quintana ha assegurat que durant els últims 50 anys la música en català ha tingut un paper i unes funcions extramusicals, com la de la normalització lingüística i la d'alimentar moviments com l'associacionisme, i ha lamentat que, des d'alguns mitjans, s'intenti menysprear el passat de la música alabant, només, el que s'està fent actualment.

Seguint aquesta línia, Barceló, cantant i guitarrista de Els Amics de les Arts, ha negat l'existència d'un buit musical entre els anys 90 i l'actualitat, i ha recordat l'”extraordinari treball” de grups com Roger Mas, Mishima, Sanjosex i Antònia Font, que ara estan rebent el reconeixement tot i que porten molts anys treballant.

També ha admès que hi ha diferències entre l'actualitat i els anys 90 –quan van triomfar grups com Sopa de Cabra, Els Pets, Sau, Lax'n'busto i Umpah-pah– ja que ells són “d'una generació que ha començat sent analògica però que ha saltat al format digital d'una forma molt natural”.

“Som de la generació del Napster i l'Emule, i fem servir les xarxes socials per crear comunitat”, ha assegurat Barceló, que ha recordat que mai es van preguntar què volien ser i que van començar a cantar en català perquè és el que els sortia de manera natural.

Quintana ha respost a les preguntes dels periodistes sobre l'impacte de la crisi econòmica i les retallades i ha assegurat que no cal dramatitzar i que, a vegades, les subvencions poden “arribar a atrofiar”.

Piqué, d'Els Amics de les Arts, ha mostrat la mateixa opinió que Quintana i ha explicat que ells mai han vist “ni un duro” de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, a qui ha aconsellat que sigui menys paternalista i que en comptes de donar ajudes econòmiques faciliti, per exemple, el treball de les sales i els circuits musicals.

Canvi generacional

Quintana ha afegit que la crisi no és dolenta, en tant que pot facilitar un canvi generacional i una aposta per grups més petits; ha assegurat, a més, que és el moment de reorganitzar i repensar el panorama de la música en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona