cultura

Tarragona

L'Estat desconfia de l'excavació a la catedral

El Ministeri de Cultura considera que no és “tècnicament adequat” fer coincidir les tasques arqueològiques amb la restauració

S'està en espera d'un acord per començar a excavar al creuer

Entrebanc a la segona campanya d'excavacions a l'interior de la catedral de Tarragona per tal d'obtenir més informació sobre el temple d'August. El Ministeri de Cultura, que és l'impulsor de les obres de rehabilitació de l'interior del temple –també en execució–, ha comunicat als responsables de les excavacions iniciades el dia 4 passat (l'Arquebisbat de Tarragona, l'Ajuntament i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica) que considera que “no és tècnicament adequat” que es combinin les tasques de restauració de la nau central amb els treballs arqueològics. El subdelegat del govern a Tarragona, Ramon Inglés, va confirmar ahir aquests dubtes del ministeri, tot i que va remarcar que l'Estat no forma part de l'equip de les excavacions i que, per tant, no en pot decidir l'aturada.

Tot i això, l'equip d'arqueòlegs que treballa a la catedral ha decidit, de moment, ajornar l'inici dels treballs al creuer del temple –al davant de l'altar major–, on segons el conveni signat per les tres institucions implicades, els experts buscaran les restes de la part posterior del temple d'August, del segle I de la nostra era. Mentrestant, els arqueòlegs treballen per fer inventari del material trobat en la primera part de les excavacions –desenvolupada a l'absis o la part situada al darrere de l'altar.

Alhora, hi ha en marxa converses d'alt nivell per intentar pactar amb el ministeri una forma de treball que permeti combinar les excavacions amb les obres, sense que hi hagi dubtes en aquest sentit. El subdelegat del govern a Tarragona va comentar ahir que els tècnics estan preocupats perquè les tasques al subsòl puguin perjudicar les obres de rehabilitació als murs i al sostre de la catedral. Un altre aspecte que preocupa és el de la seguretat, ja que els arqueòlegs haurien de treballar just a sota d'on hi ha les bastides.

LA XIFRA

2,9
milions d'euros
s'estan invertint en aquesta fase de restauració de la catedral, que afecta l'interior.

L'ICAC, convençut de la solució

La directora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Isabel Rodà, es va mostrar ahir convençuda que les parts arribaran a un acord per tal que les excavacions puguin continuar, sense afectar tampoc les obres de rehabilitació. “Es poden combinar perfectament les dues activitats, però des de Madrid les coses es veuen lluny i es volen assegurar”, va detallar. Rodà va recordar que aquesta és l'última oportunitat per estudiar les restes romanes del subsòl de la catedral, ja que l'estiu vinent ja s'hauran acabat les obres de rehabilitació a l'interior. “És ara o mai. Una campanya així no es podrà repetir en aquesta generació”, va subratllar.

Les converses, segons ha pogut saber aquest diari, les està dirigint l'Ajuntament, per afinitat política amb el govern estatal. Inglés, que va desvincular els dubtes del ministeri de la polèmica per les visites a la catedral, va recordar que l'Estat està fent una inversió “molt important” en la rehabilitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.