cultura

Dues ombres

Vinagreta i Vídeo Play estrenen avui a Torroella de Montgrí ‘Ombres', un curt de ficció sobre la vellesa

Les germanes Marina i Sílvia Yxart formen Vinagreta: una empresa de disseny, comunicació i creativitat amb seu a Torroella de Montgrí. Aliada amb la productora bisbalenca Vídeo Play, Vinagreta ha realitzat el curtmetratge Ombres, la història d'una amistat entre un avi i una nena, que avui s'estrena al Cine Montgrí de Torroella (21.30 h), en un programa que es completa amb una breu xerrada sobre la vellesa a càrrec de M. Dolors Molina, directora tècnica de la residència Santa Caterina, i una segona pel·lícula: Gavians. Crit d'alerta, un documental sobre els problemes que genera la proliferació del gavià argentat i que Vinagreta i Vídeo Play també han produït conjuntament com a revisió d'El retorn de Nèmesi (1990), un dels documentals més premiats d'Antoni Martí. Avui, hi ha una entrada simbòlica de 2 euros per donar un cop de mà als productors d'aquests dos curts “realitzats sense cap subvenció”.

Tornant a Ombres, tot i que el guió el signa la Sílvia i la Marina s'ha encarregat més de la realització, les dues germanes comparteixen l'autoria de tot el procés, seguint el bon exemple d'altres tàndems fraternals com ara els Taviani i els Coen. Josep Alemany, un home de 81 anys de Vulpellac –on es va rodar bona part del film–, i Júlia Martí, una nena d'11 anys de Palamós, han interpretat els papers protagonistes d'aquesta història en què un home gran “viu com si no veiés que hi ha coses que ja no pot fer”. En Josep no havia fet mai d'actor, però ho ha compensat amb molta disciplina i sensibilitat, i de la nena, que procedeix d'una nissaga de teatre infantil (Els Cosinets), diuen que té “un magnetisme brutal”. Aquesta pel·lícula de ritme lent “com el dia a dia d'un avi” i amb un final “molt sorprenent” s'ha enviat al Festival de Cinema de Girona.

Pel que fa a Gavians, el film mostra, amb entrevistes de fa vint anys i d'altres d'actuals, que la problemàtica dels gavians invasors que s'alimenten als abocadors s'agreuja en paral·lel al creixement sense fre de la nostra societat de consum. Gavians va rebre el segon premi al millor curt ambiental del Festival Somcurts 2011 de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.