cultura

Agra caricatura d'Espanya

Luces de Bohemia, de Ramón María del Valle Inclán, és una de les obres emblemàtiques de la literatura dramàtica espanyola. Oriol Broggi és el director de la versió produïda per La Perla 29, que es podrà veure avui en funció doble (18 h i 21h) al Teatre Municipal de Girona i que es va estrenar a la Biblioteca de Catalunya el passat mes de juny.

Es tracta d'una visió de l'Espanya d'inicis del segle XX absolutament descarnada, d'una societat que el dramaturg, que va publicar el text el 1924, titlla d'infame, inculta i fanàtica, en definitiva esperpèntica. Aquella era una societat mediocre, en què qui no seguia el ramat era marginat i el dramaturg hi va situar un cec molt lúcid, Max Estrella, una mena de Quixot, una personatge clàssic de la literatura espanyola, a la qual Valle Inclán també repassa de manera inclement. Max Estrella ha escrit una novel·la que Don Latino ha venut i li reclama més diners per la seva obra, una fita que no aconsegueix. Aquell mateix dia, el protagonista acaba en una taverna, emborratxant-se. Poc després surt al carrer i munta un escàndol amb uns joves modernistes, essent detingut per la policia i empresonat, una situació de la qual sortirà gràcies a la intervenció del cap de redacció del diari El Popular. Després de tot un seguit de facècies amb el ministre de Governació, Don Latino i Rubén Darío, Max Estrella té una visió de la seva pròpia mort, que esdevindrà durant la nit.

Oriol Broggi, que disposa per a aquest espectacle amb un gran repartiment (Lluís Soler, Xavier Boada, Màrcia Cisteró, Manel Dueso, Camilo García, Marissa Josa, Jordi Martínez i Jacob Torres), afirma, en les seves notes de direcció, que “Max Estrella és un personatge que habita un espai estrany, que es troba entre la vida d'ordre, la vida com cal, i la bohèmia, la vida de l'art.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.