La majoria de pobles de 5.000 habitants no disposen d'una programació cultural

La web d'El Punt recull els dèficits d'equipaments, segons el Peccat

Les conclusions del Peccat, que va donar a conèixer la setmana passada El Punt en exclusiva, pretenen resoldre els dèficits d'equipaments per garantir l'accés a la cultura a tot el territori. L'objectiu és que tothom pugui disposar, en deu anys, d'un equipament a mitja hora del seu municipi. A més de les biblioteques (el servei més escampat pel territori), es detecten importants dèficits en equipaments escènics i musicals. El 50% dels municipis (103 de 206) no en tenen o tenen un espai habilitat que es considera insuficient. El Peccat també fa una important aposta pels espais d'art. Proposa completar els 59 actuals amb uns 24 més. Per als municipis més petits busca la polivalència, a través dels CAP culturals (per a pobles de 3.000 a 5.000 habitants) o amb els equipaments polivalents culturals comunitaris (per a pobles de menys de 3.000 habitants).

665 pobles petits

El Peccat determina que hi ha 665 municipis amb menys de 3.000 habitants però encara no té confirmat quin serà el nombre definitiu dels equipaments polivalents culturals comunitaris necessaris, ja que caldrà veure si es pot aprofitar algun espai on es puguin fer activitats culturals i d'altres àmbits. Aquests equipaments poden tenir de 250 a 360 m² útils. Caldrà disposar d'un espai polivalent (de 100 a 150 m²), a més d'una sala (de 60 a 100 m²) com a telecentre de Biblioaccés. El Peccat ha detectat que el 80% d'aquests municipis petits disposen d'algun tipus d'equipament cultural (sovint convertit en sales polivalents) però tenen un funcionament poc satisfactori. El pla pretén que els nous espais es dotin de més bones condicions. Aquest nou tipus d'equipaments ha de ser de titularitat pública, però es pot comptar amb una gestió concertada amb col·lectius organitzats del teixit social local. A diferència dels CAP culturals (en què es persegueix estabilitzar les actuacions culturals amb una programació i superar els cicles puntuals), no s'exigirà una programació regular, però sí un mínim de dies i hores d'obertura setmanals.

Qui ho paga?

El Peccat s'elabora per donar un impuls a l'enfortiment de la xarxa d'equipaments pel territori. En els primers documents de treball es calculava que caldria una inversió d'un miler de milions d'euros. Cultura tenia previst finançar fins a un 50%. Ara fa unes setmanes, ja s'aventurava que la inversió pujaria als 1.600 milions d'euros. La implicació del Departament de Cultura mai serà testimonial i es podrien premiar amb un major finançament aquells municipis que mancomunin activitats en un mateix espai, o bé aquells pobles que es posin d'acord per fer un equipament conjunt. El Peccat, que ha significat més d'un any d'estudis i negociacions, té comptabilitzats 3.500 equipaments. Molts no compleixen els mínims exigits. La negociació s'ha fet amb les diputacions i representants de l'Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis. Perquè la iniciativa d'equipar culturalment cada poble serà de cada ajuntament. El Peccat, actualment en període d'exposició pública, no concreta divuit inversions en museus, un tipus d'equipament que es regeix per la llei de museus del 2007. L'estudi ha optat per no avaluar els casos de Barcelona i la Val d'Aran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid