cultura

art&co

Una nadala per a Dau al Set

Una llarga tradició.

L'any 1967 la Fundació Lluís Carulla emprengué la iniciativa de publicar una nadala amb contingut i de complementar-la amb un anuari d'activitats de la Fundació. La del 2011 correspon al 1945 i es dedica a Dau al Set, el primer grup rellevant plàstic i literari de postguerra a Catalunya que edità una revista del mateix nom (1948- 1956), de la mà dels artistes A. Tàpies, M. Cuixart, J. Ponç, del poeta J. Brossa, del filòsof A. Puig i d'un impressor, J.J. Tharrats, que esdevindria artista.

Un calidoscopi.

Aquesta nova publicació sobre Dau al Set, amb escrits d'Alèxia Sinoble, Daniel Giralt-Miracle, Arnau Puig, Glòria Bordons, Sol Enjuanes i jo mateixa aporta noves visions sobre aquesta revista i grup de postguerra. Perquè Dau al Set no va ser una revista conciliadora amb el noucentisme com Ariel (1946) o unipersonal, com Poesia (1944), de Palau i Fabre. Va ser col·lectiva i rupturista, interdisciplinària, i abraçà les bases del surrealisme que ressorgia a París amb l'Exposició Internacional del Surrealisme del 1947. S'hi destaca el paper de la societat civil en l'enllaç que Dau al Set fa amb l'avantguarda d'abans de la guerra i especialment amb ADLAN (Amics de l'Art Nou), els valors literaris i gràfics, l'enllaç amb el grup Cobra i l'avantguarda europea de postguerra i el seu compromís polític i estètic.

Crit de llibertat.

Arnau Puig ens diu que Dau al Set va ser una “tensió de l'esperit”, un compromís polític que en l'àmbit intel·lectual barrejà el positivisme científic, l'existencialisme filosòfic i el marxisme econòmic. Va ser el primer crit d'alerta després de la Guerra Civil espanyola amb un programa literari i plàstic de trencament.

S'homenatja l'actitud d'aquells que escamparen el foc de la rebel·lió en l'art català i que van unir les seves guspires amb la flama europea de l'avantguarda del moment, quan calia tornar a fer memòria d'un passat avantguardista per engegar de nou la màquina creativa del progrés d'aquest país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA