cultura

Còmic

Xavier Roca

Un perdedor enamorat

Inicialment, Mister Wonderful es va publicar com alguns dels grans clàssics del còmic nord-americà: per entregues dominicals en un diari, en aquest cas The New York Times, que el 2008 va incloure la sèrie a la seva secció The Funny Pages. Un cop recopilada en volum, però, l'obra manté una unitat de lectura absolutament lineal i homogènia.

Mister Wonderful és una història d'amor protagonitzada per un personatge sospitosament semblant al propi autor Daniel Clowes; un personatge que incideix en el prototip de freak asocial, introvertit, acomplexat i loser que el mateix Clowes ha retratat en d'altres novel·les gràfiques com ara Ghost World, David Boring o Wilson, i que el dibuixant i guionista nord-americà sembla conèixer de prop. En aquest cas, resulta esgarrifosament fàcil identificar-se amb les inseguretats, els dubtes i els temors d'un individu de quaranta anys, acostumat a la manca de passió i de sexe, que té la sensació que l'amor irromp finalment a la seva vida però se sent aterrit i paralitzat per la possibilitat de ficar la pota i estavellar-se. El monòleg interior despulla els pensaments d'aquest home a qui una cita a cegues pot fer canviar la seva fortuna sentimental.

Daniel Clowes relata la història amb un estil gràfic que juga amb diferents registres estilístics –del realista a l'humorístic–, sense arribar a l'extrem de Wilson, on variava de to a cada pàgina. I el guió equilibra l'acidesa i la mala bava amb la tendresa; Clowes no amaga el patetisme dels personatges –similar al que ostentem tots nosaltres en un moment o altre de la nostra vida– però també s'hi mostra solidari i afectuós, i obre la porta a l'esperança, a la possibilitat que un cop de sort aparegui en la nostra vida.

Mister Wonderful Autor: Daniel Clowes Traducció: Rocío de la Maya Retamar Editorial: Random House Mondadori Barcelona, 2012 Pàgines: 80 Preu: 15,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

XXIX Mostra de Teatre d’Instituts Públics de la demarcació de Girona

blanes
art

Els artistes catalans de tots els temps, junts en un diccionari en línia

barcelona
Cultura

Pas endavant pel futur Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà

Montblanc
ART

El Festival Vadart torna amb més art, música i enologia

Vilajuïga
Bernat Salvà
Periodista i escriptor

“Un llibre de viatges pot tenir la complexitat de la vida mateixa”

Barcelona

Torna el boomerang, l’espai musical inclusiu a la Mirona

salt
música

Eduard Costa publica l’enèrgic ‘Ben amunt’, el primer disc signat amb el seu nom

sant pol de mar
Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala