cultura

Beulas estrena casa

L'artista inaugura demà amb una exposició de la seva obra la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, que tindrà un Espai Vinyoli i reivindicarà Espriu

El nou centre neix per impulsar la difusió d'artistes i escriptors vinculats a la vila

La Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners, un projecte llargament esperat en què l'Ajuntament ha estat treballant per fer-lo realitat des de l'any 2006, s'inaugurarà finalment demà, a les 12 del migdia, a l'antic edifici de Can Gironès, totalment remodelat per adequar-lo al seu nou ús com a espai cultural. Per a la presentació pública de l'equipament s'ha escollit un dels artistes que tindrà més presència a la nova casa, el pintor Josep Beulas, fill de Santa Coloma i un dels paisatgistes amb més projecció a la península des de la fundació que té oberta a Osca, la ciutat on amb intermitències ha viscut des de la joventut. Bona part de l'exposició, titulada Beulas, la poètica dels paisatges, la formen les 32 obres, incloent-hi olis de gran format, aquarel·les i dibuixos, que l'artista ja va cedir fa mesos a la Casa de la Paraula perquè formessin part del seu fons, al qual és previst incorporar-hi també l'obra d'altres destacats artistes colomencs, com ara Jesús Vilallonga, resident al Canadà des de 1954 i recentment establert a Barcelona, l'escultor Josep Martí Sabé o la pintora Glòria Morera.

L'alcalde de Santa Coloma, Antoni Solà, explica en una nota difosa per l'Ajuntament que estrenar la Casa de la Paraula amb una exposició de Beulas és gairebé un deute de gratitud per “la implicació de l'artista en el projecte des del primer moment”. De fet, va intervenir fins i tot en la tria de l'edifici de Can Gironès com a seu del centre cultural, una casa de tres plantes construïda l'any 1904 al carrer del Prat i a pocs metres de la cèntrica plaça Farners que l'Ajuntament va adquirir l'any 2000 per cinquanta milions de pessetes d'aleshores (uns 300.506 euros). La reforma de l'immoble, executada en dues fases, va començar l'any 2008 i va afectar sobretot l'interior, respectant la façana. Aquests treballs de rehabilitació, enllestits a finals de l'any passat, han costat dos milions d'euros, segons la mateixa nota, aportats per l'Ajuntament, el Ministeri de Foment, la Generalitat i la Diputació de Girona.

En la nova distribució de l'edifici, les sales d'exposicions temporals i permanents ocupen la planta baixa i el primer pis de la casa. Al segon pis s'hi ha habilitat una petita sala de conferències i una sala d'estudi, però sobretot l'Espai Vinyoli, una dependència destinada a la conservació i consulta del fons documental que la família del poeta va cedir a l'Ajuntament de Santa Coloma pels estrets vincles que van unir Vinyoli amb el poble on havia passat els estius de la infància i la joventut. L'Ajuntament té la voluntat de convertir aquest espai en un centre de documentació i interpretació de l'escriptor i la seva obra. El llegat dipositat a la Casa de la Paraula, a banda d'alguns mobles i objectes personals, el formen uns 5.000 documents, incloent-hi part de la correspondència i alguns manuscrits, i la biblioteca, de més de 2.000 volums. Paral·lelament, continuen les converses amb la Universitat de Girona amb l'objectiu de constituir una Càtedra Joan Vinyoli.

L'autor de Passeig d'aniversari serà un dels eixos de la Casa de la Paraula; l'altre, per descomptat, és Salvador Espriu, fill de Santa Coloma i del qual l'any vinent es commemora el centenari. No són les úniques personalitats vinculades al municipi que han deixat petjada en el camp de les arts, la literatura o la investigació. Així, el nou espai també vol contribuir a reivindicar i difondre l'obra del lingüista Ricard Aragó (Ivon l'Escop), del fundador de l'Institut d'Estudis Catalans Frederic Clascar, del cineasta Joaquim Jordà, l'astrònom Lluís Rodés o l'hebraista Josep M. Millàs i Vallicrosa.

LA XIFRA

2 milions
d'euros ha costat la reforma de la Casa de la Paraula
als quals se sumen els 300.500 pagats per l'edifici.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA