cultura

Narrativa

Xavier Coromina

L'òrgan del gran bombeig

En plena època de l'ITunes, avesats com estem a comprar la llonganissa cultural sense haver-nos de quedar el porc sencer, és molt agosarat de publicar una antologia. De tot cor, el recull de relats de trenta-dos narradors de la Catalunya central, és l'aposta tossuda d'una editorial entestada a demostrar que a Catalunya la literatura encara batega al cor del país i que la feina de l'editor no es limita a fer veure que es fa alguna cosa més que fer rutllar el negoci.

Tret d'un de més jove i d'un de més gran, els trenta-dos autors voregen el mig segle, són de l'Anoia, el Bages, el Berguedà i el Solsonès i en els seus currículums hi ha gairebé tots els anomenats premis menors de la literatura catalana; més de la meitat han passat per les facultats de filosofia i lletres o de filologia d'abans de Bolonya i el gran gruix es dedica a la docència; entre tots han publicat un centenar llarg d'obres de la major part dels gèneres i l'any passat es van prestar a escriure unes sis pàgines cadascun amb alguna anècdota referent al símbol romàntic de les emocions, per sortir, com va ser el cas, sorneguerament per la diada de Sant Jordi.

Sumàriament, doncs, les característiques dels autors i les autores recollits en aquest llibre de L'Albí pertanyerien a allò que despectivament s'ha batejat com el rerepaís i es descriu com un paisatge de postal antiga, del qual serien uns personatges pintorescos prescindibles.

Ja es veu, però, que la mateixa befa descriuria el provincianisme d'aquell qui gosés formular-la, perquè atrevir-se a menystenir a l'engròs els textos continguts en aquest llibre només per la seva procedència no mostraria sinó la pròpia ignorància; així com a l'inrevés.

Per tot plegat, llevat de prejudicis, aquest volum d'encàrrec sobrepassa el valor d'una antologia més i es fa imprescindible en qualsevol biblioteca personal o pública que pretengui resistir el corrent de la banalitat editora que ens circumda; perquè més que trenta-dues narracions sobre l'amor, són tota una declaració de principis que cal tenir ben en compte.

De tot cor 32 narradors de la Catalunya central Autors: diversos Editorial: L'Albí Berga, 2012 Pàgines: 220 Preu: 16 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona