cultura

La contraportada

La rumba de la presó

El festival El Patio de La Penyora va convertir ahir el pati del centre penitenciari de Girona en una petita plaça de poble en plena festa major

Potser la comparació no és gaire encertada, perquè una presó no deixa de ser mai una presó, però ahir a la tarda, durant prop de tres hores, al pati del centre penitenciari de Girona es van veure imatges molt semblants a les que s'han vist i es veuran en qualsevol festa major de poble: com les noies són sempre les primeres que perden la vergonya i surten a ballar; com elles o ells busquen parella de ball, i els reclamats, ells o elles, es resisteixen una mica al principi però després acaben sortint al mig de la plaça, en aquest cas el pati, i perden el món de vista mentre fan voltes i més voltes...

Ahir hi va haver molta rumba en la sisena edició del festival El Patio, que organitza La Penyora. La van servir el quartet –tres noies, un noi– The Black Kiss i el duet Calvari, dos grups gironins que, només amb guitarra espanyola, percussions i veus –i una mica de baix en el segon cas–, munten uns grans saraus de rumba catalana i flamenca. Són ells i Clave de Sur –el músic i tècnic veneçolà Salvador Gallego, amb la seva artilleria d'instruments i aparells que el fan sonar com tot un grup quan toca temes de Santana i Rubén Blades– els que van fer ballar bona part del centenar d'interns, com sempre amb majoria d'homes, que van poder assistir a aquest festival amb accés forçadament restringit.

El festival va començar poc després de les 4 de la tarda amb l'actuació de Coral Ríos, ballarina de dansa del ventre que va aportar un refrescant exotisme oriental al festival presentat per l'actriu Belén Fabra i la periodista Ester Bertran, intrèpides i divertides mestres de cerimònia. I un cop més va triomfar en El Patio el mag Fèlix Brunet, que amb tres números repartits al llarg de la tarda va deixar bocabadats els espectadors, alguns dels quals van aconseguir fins i tot que els ensenyés uns trucs. La interacció entre els interns i els artistes va ser absoluta: van ballar i van riure junts, i es van acomiadar amb petons i agraïments, i el desig de retrobar-se algun dia fora de la presó.

Demà dijous, continuarà l'activitat cultural al centre penitenciari gironí: hi tindrà lloc la festa de final de curs del centre de formació d'adults Pompeu Fabra i dels voluntaris lingüístics, i també es portarà a terme un festival de dansa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.