cultura

Randellaires en plena forma

El grup, que recupera cançons i danses del cançoner tradicional del Ripollès, ha editat el seu tercer disc

El cançoner conté peces trobades per Tomàs Raguer i els folkloristes entre 1915 i 1920

Entremarrats –l'entossudits ripollès– és el títol del tercer disc dels Randellaires del Ripollès, que ja s'ha presentat al palau abacial de Sant Joan de les Abadesses i al teatre Comtal de Ripoll, però que no veurà la llum en format CD fins a la tardor. Aquest és el tercer treball del grup, sempre o quasi sempre amb cançons i danses del cançoner popular del Ripollès, amb peces de fins al 1700 recopilades entre el 1915 i el 1920 a partir de la recerca de Tomàs Raguer i del grup de folkloristes que tenia al seu entorn i que es van trobar a l'arxiu de Ripoll al 1990.

Ara, però, diuen que en el proper disc, vingui quan vingui, volen ampliar el camp de mires sense oblidar del tot aquest cançoner. A Entremarrats, hi ha també algunes peces musicals de producció pròpia, com ara El ball d'en Plafalgars, el gegant de Vallfogona del Ripollès. Del cançoner, hi ha tretze cants curs, d'entre mig minut i quatre minuts com a molt. Hi destaquen el Contrapàs llarg de Ripoll, del segle XIV i el Ballet de tres parts. A final de juliol, els Randellaires aniran amb l'esbart Eudald Coma de Ribes de Freser a Utah (Estats Units), on interpretaran algunes d'aquestes cançons i danses i també les d'altres discos. És un festival internacional de cultura popular i ja han fet arribar una senyera als organitzadors perquè no els posin al mateix sac que altres grups folklòrics espanyols que també hi participaran. I és que el grup i l'esbart hi van, a part d'actuar-hi, a representar la cultura del país.

A part d'Entremarrats, els Randellaires han editat dos discos més: Asuara –un moment– i Terra desús –terra de dalt–. Es tracta de mots típicament ripollesos que el grup vol recuperar i deixar-ne constància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona