la crònica

Les quatre estacions a Centcelles

Una recreació històrica amb dansa fa tornar a aquesta vil·la romana l'esplendor de l'època Imperial i dóna a conèixer els aliments que produïa l'explotació agrícola d'aleshores

Entre Constantí i el riu Francolí, s'alcen les restes d'una gran vil·la romana: la de Centcelles. La que fou una vil·la dedicada principalment a l'explotació agrària durant els segles I i II dC va reviure el dissabte passat, sota el mosaic que envolta la cúpula del monument, la mateixa història que allí s'hi representa: les tasques agrícoles de les quatre estacions de l'any. Tota una recreació històrica que va donar al prop d'un centenar d'espectadors tota la informació sobre els treballs al camp de la regió que realitzen els romans durant bona part de l'època imperial i als voltants de la mateixa vil·la.

Estiu, tardor, primavera i hivern. Cadascuna amb el fruit que la terra dóna, van ser representades per la Jove Companyia de Dansa del Centre de Lectura de Reus. Entre balls d'estil contemporani i clàssic, totes les explicacions que allí s'hi van fer van tenir la seva escenificació artística just després.

La companyia de reconstrucció històrica Legio I Germanica va ser l'encarregada de posar fil a l'agulla a la història de l'antiguitat tardana d'aquest monument, basant-se en la societat, el poder i la ideologia de l'època. Va ser una proposta molt innovadora que va combinar la part de reconstrucció amb l'activitat creativa que ajudava a cercar una lectura del monument a partir de distintes mirades. «Una mirada diferent vers el territori», corroboraven els col·laboradors de l'acte. I sí que ho va ser. El públic s'hi va ficar de seguida. El lloc hi va ajudar, ben segur; però encara més el fet que diferents personatges vestits de romans recreessin les explicacions que el narrador anava desgranant i els fruits dels quals es parlava –nous, raïm, blat...– passegessin per la boca dels espectadors, que en el moment de la degustació tancaven els ulls –així ho vaig interpretar– per traslladar-se, amb el sabor, cap a l'esplendor d'aquella època.

Totes les arts porten a... Centcelles! és el programa que va incloure aquest acte i que es va posar en marxa el dissabte passat amb l'espectacle de dansa. Ara encara queda pendent combinar l'art de la recreació històrica amb la lectura de les Cartes de Símaco –senador i orador del segle IV dC– el 18 de juliol que ve; i amb la projecció d'un film, el dia 1 d'agost, en què es desgranarà la vida de Constantí el Gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant