cultura

‘Blancaneu' mossega amb força

La pel·lícula catalana és la principal favorita en els Goya, amb 18 nominacions, davant de ‘Grupo 7' i ‘Lo imposible'

Es pot endur els premis de les acadèmies catalana i espanyola, com va fer ‘Pa negre'

El productor Ibon Cormenzana és basc, però fa molts anys que viu a Barcelona i es considera gairebé català –“excepte que segueixo sent de l'Athletic”, puntualitza–. Ahir era a Madrid atenent la premsa després que Blancaneu, un projecte de la seva productora, Arcadia, arrasés en les nominacions dels Goya: és finalista en 18 categories. Només Días contados (1994) la supera, amb 19 nominacions, i Fernando Trueba en va aconseguir 18 també el 1998 amb La niña de tus ojos. Es pot dir, d'entrada, que és el film amb més nominacions del segle XXI.

Aquesta adaptació lliure del conte Blancaneu, rodada sense diàlegs i en blanc i negre, ja va guanyar dos premis en el Festival de Sant Sebastià, i abans-d'ahir va sumar també 12 nominacions als premis Gaudí, una de les quals, a la millor pel·lícula en versió original catalana. Ibon Cormenzana ens va explicar per què una pel·lícula muda aspira a aquest premi: “La producció és catalana en un 80%, el 20% restant és en coproducció amb França. A l'hora de qualificar-la calia triar una llengua, i vam optar pel català perquè és majoritàriament una producció de Barcelona, i vam fer versió amb intertítols en català.”

Sigui com sigui, i deixant de banda el tema lingüístic, Blancaneu es pot convertir en un fenomen similar a Pa negre, que fa dos anys va arrasar en els premis Gaudí (13 estatuetes) i en els Goya (9). Com Pa negre, Blancaneu, també ha estat premiada a Sant Sebastià i ha representat l'Estat espanyol en els Oscar.

La pel·lícula ja té distribució a 25 països, i aviat s'estrenarà a França i als Estats Units. Aquí ja ha recaptat un milió d'euros (uns 150.000 espectadors). Ibon Cormenzana creu que “el reconeixement en els Goya pot anar molt bé pel que fa al públic, a Catalunya i Espanya”. De moment, demà passat s'afegiran 40 còpies a les que encara s'exhibeixen.

Pel que fa a les altres pel·lícules nominades, destaquen sobretot Grupo 7, excel·lent thriller policíac ambientat a la Sevilla prèvia a l'Expo 92, amb 16 nominacions; Lo imposible, amb 14 nominacions (moltes per a professionals del cinema catalans), i El artista y la modelo, amb 13.

Els directors nominats són els mateixos que aspiren al premi a la millor pel·lícula i que sumen més candidatures: Pablo Berger (Blancaneu), Alberto Rodríguez (Grupo 7), J.A. Bayona (Lo imposible) i Fernando Trueba (El artista y la modelo). Pel que fa als actors, hi ha des d'estrelles internacionals entre els finalistes (Naomi Watts, Ewan McGregor, Penélope Cruz...) fins a veterans com Maribel Verdú i José Sacristán, passant per joves valors a l'alça com els catalans Aida Folch i Àlex Monner, i el britànic Tom Holland. Antonio de la Torre, que va presentar ahir les nominacions amb Elena Anaya, està doblement nominat, per Grupo 7 i Invasor.

Entre els films nominats també destaca la coproducció catalana animada Les aventures de Tadeu Jones, amb cinc candidatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Blancanieves

«Blancanieves»

Gènere: Drama
Direcció: Pablo Berger.
Intèrprets: Maribel Verdú, Daniel Giménez Cacho, Ángela Molina.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [ep]
Lo imposible

«Lo imposible»

Gènere: Drama
Direcció: Juan Antonio Bayona.
Intèrprets: Ewan McGregor, Naomi Watts.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
Grupo 7

«Grupo 7»

Gènere: Thriller
Direcció: Alberto Rodríguez.
Intèrprets: Antonio de la Torre, Mario Casas, Inma Cuesta.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
El artista y la modelo

«El artista y la modelo»

Gènere: Drama
Direcció: Fernando Trueba.
Intèrprets: Jean Rochefort, Aida Folch, Claudia Cardinale, Chus Lampreave.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]

Publicat a

MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona