Cinema Actualitat

gran. estrena

bernat salvà

‘Lincoln': les llums i les ombres d'Amèrica

Steven Spielberg i Daniel Day-Lewis aspiren a fer història als Oscar amb la seva mirada a la història dels Estats Units. Un país que, segons el director, està tan dividit ara com el 1865, any en què el president Lincoln va abolir l'esclavitud i va ser assassinat. Spielberg deixa de banda la diversió per endinsar-nos en una història alhora lluminosa i fosca.

Steven Spielberg i Daniel Day-Lewis han guanyat dos premis Oscar cadascun, i amb Lincoln tots dos es podrien endur la tercera estatueta. El director acumula 137 premis, i l'actor, 72. Uns bagatges aconseguits per camins ben diferents: davant l'austeritat de Day-Lewis (7 films els darrers vint anys i 19 en tota la seva carrera), Spielberg ha dirigit 26 llargmetratges de cinema i ha estat productor de 134 títols. Si la trajectòria de Daniel Day-Lewis està dominada pel cinema d'època (Una habitació amb vistes, En el nom del pare, Gangs of New York, Pozos de ambición...), la vasta obra de Spielberg com a director es resisteix a qualsevol anàlisi reduccionista, i encaixa en diverses classificacions. Ell mateix dividia en una ocasió les seves obres entre pessimistes (La Guerra dels Mons, La llista de Schindler...) i optimistes (La terminal, Hook, Les aventures de Tintin...). Podríem parlar del cinema més infantil o familiar (E.T., Indiana Jones...) i el cinema per a adults (La llista de Schindler, Salvar al soldado Ryan...). També es pot classificar entre superproduccions d'entreteniment (Parc Juràssic, E.T., Indiana...) enfront del cinema històric com La llista de Schindler (de nou) o Amistad.

Lincoln forma part d'aquesta darrera categoria, del cinema amb vocació humanista i voluntat de recuperar la memòria històrica. També és cinema adult, si ens atenem a la segona divisió que proposàvem, però és de difícil classificació si parlem de cinema optimista o pessimista. Spielberg parla d'humanisme, d'anhel de llibertat, de democràcia, però també de corrupció, de joc brut. Retrata Lincoln en la intimitat de la família, dels despatxos i sales de reunions on negocia amb els polítics. Una persona franca, molt carismàtica, però que viu en uns temps molt durs i segueix camins no sempre honestos i transparents per aconseguir objectius humanistes i morals.

A més d'un Daniel Day-Lewis excepcional, Spielberg compta amb la complicitat d'actors notables com Tommy Lee Jones, David Strathairn, Josep Gordon-Lewitt... Compta també amb el seu compositor habitual, John Williams, que amb el seu ofici seria capaç de dotar d'emoció una guia telefònica. I amb un guionista d'excepció, el dramaturg Tony Kushner, autor de l'obra guanyadora del Pulitzar Àngels a Amèrica (1993), la primera obra que Flotats va dirigir al TNC. Kushner converteix l'abolició legal de l'esclavitud en un apassionant drama polític de dues hores i mitja, que s'ha estavellat als Globus d'Or (un premi, per a Daniel Day-Lewis, de set nominacions), però que ha seduït la crítica nord-americana i és la gran favorita dels Oscar 2013, amb 12 nominacions.

lincoln
Direcció: Steven Spielberg Interpretació: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, David Strathairn Gènere: drama històric Paísos: EUA, 2012
País en guerra
Spielberg se centra en les lluites polítiques i amb prou feines mostra la sagnant Guerra de Secessió, el context en el qual es va aprovar l'esmena a la Constitució nord-americana que abolia l'esclavitud.
Tercer Oscar?
Amb el paper de Lincoln, Daniel Day-Lewis ha guanyat el seu segon Globus d'Or, i es podria endur, el proper 24 de febrer, el seu tercer Oscar de cinc nominacions. El 1990 va guanyar el primer amb Mi pie izquierdo, i fa cinc anys el segon per Pozos de ambición.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Lincoln

«Lincoln»

Gènere: Biopic
Direcció: Steven Spielberg.
Intèrprets: Daniel Day-Lewis, Tommy Lee Jones, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [ep]

Publicat a

girona

El Festival Acoustic Vell celebra l’edició XXVI

Girona
cinema

‘Traca’ i ‘Anhel de llum’ guanyen el festival de curts en català d’Òmnium

bArcelona
Crítica

Inefabilitat i sublimitat

música

Dusminguet farà un concert de comiat el 22 de juny a les Borges Blanques

Barcelona

Les cares diverses del ‘true crime’

Barcelona
novetat editorial

L’assassí més famós d’Irlanda, radiografiat

Barcelona
Laia Vilaseca
Novel·lista

Laia Vilaseca: “Escrivint, continuo sent jardinera i no arquitecta”

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

L’Alegria que ‘triomfa’ als Premis de la Crítica

BARCELONA
música

El nou festival Guixolstronic proposa 12 hores de música electrònica

st feliu de guíxols