cultura

poesia

“Carilda té una biografia molt manipulada”

Antonio Piedra defineix la poeta com “una raó ardent i un cor pensant”

“Carilda té una de les biografies més manipulades que conec”, va dir ahir a La Mercè el poeta i assagista Antonio Piedra, president de la Fundació Jorge Guillén de Valladolid i biògraf de la poeta cubana Carilda Oliver (Matanzas, 1922), en la segona jornada del 6è Festival d'Art Independent Pepe Sales, organitzat per La Penyora. Ahir va ser el dia de la reflexió sobre la vida i la poesia d'aquesta “personalitat apassionant i lliure” que és Carilda. Piedra va recordar que “polítics d'un i altre signe han pretès apropiar-se de Carilda”, que uns l'han acusat de “contrarevolucionària” i altres de “procastrista”, que li han sortit amants per tot arreu –un, homosexual, va escriure Cinco noches con Carilda– i també biògrafs poc fiables: al cubà Urbano Martínez Carmenate, Piedra li va dir directament “farsant”. Piedra va parlar també de les connexions de Carilda amb Teresa de Jesús, que la va precedir com a protagonista del festival gironí, i de com la poeta ha sabut capgirar en benefici de la dona el mite de Don Juan Tenorio. Segons Piedra, Carilda és “una raó ardent i un cor pensant”.

Prèviament, l'historiador Lluís Costa va parlar sobre la llarga relació entre Catalunya i Cuba, remarcant que el govern colonial espanyol havia estat tan intransigent amb Cuba abans de la seva independència com Espanya ho és ara amb Catalunya. Avui, el Pepe Sales continua a La Penyora amb una sessió gastropoètica centrada en la cocteleria cubana (19.30 h).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA