Pla de recuperació del centre històric

S'obre un procés de participació perquè el veïnat decidisca el disseny d'aquest sector urbà

El Pla especial de reforma interior del centre històric vol recuperar una de les zones més emblemàtiques de la ciutat. L'estudi estarà acabat a finals del 2010, encara que ja s'està aplicant en diverses actuacions. Aquest Pla de reforma propicia un estudi de la situació d'edificis, carrers i paisatge que donarà pas a la participació dels ciutadans i se sabrà les singularitats més interessants des del punt de vista arquitectònic.

Quant al model de consulta i participació, es realitzaran quatre-centes enquestes aleatòries i domiciliàries per tot el terme municipal entre persones residents al municipi, un projecte que es completarà amb entrevistes a persones coneixedores del territori i de l'àmbit a recuperar. Però a més d'això, els ciutadans podran opinar mitjançant el web municipal i totes les associacions tindran veu per a valorar i opinar sobre el centre històric de la vila.

La municipalitat torrentina ha compromés 20 milions d'euros per a recuperar el centre, tot i que els tècnics municipals i els primers estudis realitzats parlen que hi farien falta desenes de milions d'euros per a la seua total recuperació.

Un primer estudi realitzat mostra l'existència d'un 49% d'edificis de menys de 50 anys; un 37% amb edificis de 50 a 100 anys i un 14% de construcción amb més de 100 anys.

Quan a l'arquitectura del nucli antic de Torrent de l'Horta, hi ha un 42% d'edificacions que no mantenen la tipologia autòctona i un 58% que sí que la mantenen. Pel que fa a l'antiguitat, hi ha un 49% de parcel·les amb edificis de menys de 50 anys, un 37% de parcel·les amb edificis de 50 a 100 anys i un 14% de parcel·les amb edificis de més de 100 anys. Es troben en bon estat un 82% i tenen algunes deficiències el 12%. El 2% de les edificacions de la zona estan el 2%. Vivendes buides o sense ús, en un 20%. La zona té una clara vocació comercial, amb baixos i edificis comercials.

Catàleg d'habitatges

P. ROSSELL

Amb motiu de la redacció del Pla General d'Ordenació Urbana de les darreries dels anys huitanta, es va realitzar un catàleg d'habitatges i elements que havien de protegir-se a segons quina gradació. D'aquest catàleg, res no s'ha sabut posteriorment i de fet, la casa més antiga de la localitat, un edifici de planta baixa situat a la plaça de l'església i considerat com la posada de la vila dels segles XVII i XVII, va desaparèixer de la nit al matí i substituït per una construcció de nova planta que, si bé respecta la línia d'edificació de la plaça (abans, en origen, se n'eixia de línia) el tractament de la façana res té a veure amb l'entorn de l'indret.

Amb aquesta planificació nova, hi ha qui pensa que, aquell antic catàleg, passarà definitivament a l'oblit i que edificis catalogats com a de màxima protecció, podrien ser menystinguts i serien susceptibles de ser enderrocats per a bastir obra nova. En aquest sentit hi ha els edificis Alhambra, Tudela i Medina, tots ells a la rodalia. /



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid