Música

ciència

david bueno i torrens

El costat fosc de la Lluna

El 1973, Pink Floyd va editar un àlbum que passaria a la història de la música moderna, The dark side of the moon. La Lluna, però, ¿té una cara fosca, on no hi toca mai la llum, o és una cara oculta que no es veu mai des de la Terra? I si és així, com és que la Lluna ofereix sempre la mateixa cara als badocs i als enamorats?

Sigui com sigui, el cel nocturn ha fascinat les persones des de temps immemorials. I la inquietud per comprendre la natura va conduir els nostres avantpassats a desenvolupar l'astronomia, possiblement la més antiga de les ciències. Encara ara tot sovint ens formulem preguntes sobre les meravelles i misteris del cosmos. Per ajudar-nos a respondre-les, Jordi Aloy acaba de publicar 100 qüestions d'astronomia. Aloy és físic i astrònom, ha escrit nombrosos articles de divulgació i recerca i fa anys que la seva tasca professional està vinculada al planetari del CosmoCaixa.

Senzillesa i rigor científic

Aquestes 100 qüestions estan dividides en diversos apartats, en funció de la seva temàtica: astronomia quotidiana, cel nocturn, curiositats, espai profund i grans preguntes; i Aloy les respon totes amb una extraordinària senzillesa i amb tot el rigor científic.

Per exemple, sabíeu que a l'univers hi ha entre 100.000 i 500.000 milions de galàxies observables, però que són només una part del total, perquè moltes estan tan lluny que la seva llum encara no ha tingut temps d'arribar fins a nosaltres? O que la major part de matèria i energia són foscos i no els podem observar, malgrat que els seus efectes siguin importantíssims per la mateixa existència de l'univers i àdhuc de la nostra vida? Després de llegir aquest llibre, la visió del cel nocturn adquireix tot un altre significat.

100 qüestions d'astronomia
Jordi Aloy
Editorial: Cossetània (Valls, 2013) Pàgines: 224 Preu: 14,80 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.