Art

D'ARA. I. D'AQUÍ

jaume vidal

Ferides tancades

Josep M. Codina demostra que la pintura abstracta pot ser narrativa i explicar situacions concretes

Diu l'artista Josep Maria Codina: “Quan aconsegueixes fer-te teva la pintura, s'hi reflecteixen els trets autobiogràfics.” Aquesta observació és ben certa a la seva obra que, tot i que té un plantejament abstracte expressa una narrativa vital. Fa uns anys, en un moment delicat de la seva vida personal, les pinzellades donaven a entendre, d'una manera sentida, patiment. Unes ferides obertes que ara semblen tancar-se i transformar-se en arrels que expressen l'esperança i la vida. Sense variar gaire el seu llenguatge pictòric, Codina ha donat una dimensió nova al seu treball que, amb la perspectiva del temps, actua com si fos un dietari del seu sentir.

Aquest optimisme retrobat també es veu en el cromatisme, que en el seu cas és prudent i molt localitzat. L'ambigüitat dels ocres ha donat pas a la presència més ostentosa del groc. “Vaig ser colorista, més tard em vaig aclarir fins arribar al blanc i ara he tornat al color”, diu Codina amb el matís de dir que ha fet “notes cromàtiques”. Però aquest detall de fortalesa no defineix al cent per cent l'obra, que pretén ser lleugera, començant pel suport: paper japonès i paper indi que sembla surar a l'espai. El paper, a més d'acollir el grafit i els acrílics, amb una combinació de tècnica seca i humida, serveix per afegir-hi un joc de transparències quan incorpora també als seus quadres la tècnica del collage. Tècnica i concepte s'apleguen en una sola direcció quan sentim el tic-tac que marca el pas del temps. Aquest element tan definidor de la vida és potser el tret més substancial de Codina. Temps d'elaboració, temps fugisser, temps recuperat, temps per viure. Conceptes que s'expressen en un paper gràcies a la màgia de l'art que transforma una pinzellada en un pensament, en una sensació o en un desig.

Josep Maria Codina va néixer a Mataró l'any 1958 i es va formar acadèmicament a l'escola Pau Gargallo. Més tard va ingressar a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. El lirisme abstracte de la seva obra recent va tenir el punt germinal d'una obra influenciada pel mestratge d'Arenes i de Novellas. Professionalment, paral·lelament al seu treball pictòric, ha desenvolupat una carrera com a dissenyador gràfic. Aquesta feina, que porta implícita la necessitat de comunicar de manera precisa i clara, pot haver influït en el fet que en els seus quadres també s'hi llegeixen els missatges anímics.

Sobre paper
L'exposició Obra sobre paper que presenta els darrers treballs de Josep Maria Codina es pot veure a la galeria Àmbit del carrer Consell de Cent 282 de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona