cultura

Pintures rupestres a l'abast

Les pintures rupestres de les muntanyes de Prades van ser les primeres que es van descobrir a Catalunya, l'any 1830, i representen el conjunt d'art prehistòric més important del país, amb més de quaranta jaciments. Però com que estan situades al capdamunt de la muntanya, en una zona de difícil accés, pràcticament només són conegudes pels científics i pels escaladors de la zona. A partir d'aquest dissabte, però, tres dels abrics de les muntanyes de Prades –declarats patrimoni mundial de la Unesco– seran visitables, després que la Generalitat hagi finalitzat les obres de restauració, protecció i ordenació de l'espai. Es tracta dels jaciments situats a les finques conegudes com Portell de les Lletres, Mas d'en Llort i Mas d'en Ramon Bessó, separats entre si per uns 800 metres. Les pintures daten d'entre els anys 6000 i 2000 aC i van ser fetes “per les últimes comunitats caçadores i les primeres agrícoles”, segons Ramon Viñas, director del Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR) de Montblanc. Les més figuratives descriuen escenes relacionades amb la caça (arquers i animals salvatges, com ara la cabra i el bou). I també s'hi poden veure figures esquemàtiques, de contingut simbòlic, més pròpies dels pobles agrícoles. Per ells, aquests eren “llocs sagrats”, “on es reunien per fer ritus o cerimònies”, segons Viñas.

A partir d'aquest cap de setmana, l'Oficina Municipal de Turisme de Montblanc gestionarà les visites als tres jaciments, sempre amb reserva prèvia i acompanyats d'un guia turístic, que conduirà els visitants amb vehicles tot terreny. Les obres de protecció dels tres abrics han costat 48.000 euros, que ha finançat l'Obra Social de La Caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.