Sense cultura

DE. CARA. A. LA. GALERIA

maria palau

Una llar per a l'art

Michael Dunev no entén l'art com una possessió sinó com una experiència ‘slow' per compartir

Hi ha una diferència important entre galeristes: els que tracten els col·leccionistes i els artistes com els seus clients i, per la mateixa raó, l'art com la seva mercaderia; i els que no tenen clients, tenen amics que, casualitats de la vida, són artistes i col·leccionistes, una part d'ells mateixos, i és per això que entenen l'art no com una possessió sinó com una experiència per compartir. La gran diferència és que aquests galeristes viuen l'art amb naturalitat. Hi ha un abisme entre els que treballen per a l'art i els que maquinen perquè l'art treballi per a ells. Molts galeristes podrien ser i fer qualsevol altra cosa (segurament l'art els ho ben agrairia), però n'hi ha que no, n'hi ha que fan que el sentit de la seva vida pivoti dia i nit al voltant de l'art.

Michael Dunev pertany a aquesta minoritària estirp de galeristes. La seva galeria del carrer Major de Torroella de Montgrí, probablement una de les més precioses del país, amarada de la història d'una casa restaurada del segle XVII on havia residit la família Bernat Metge, és una llar, o més i tot un refugi, per a l'art i per a tota ànima compromesa amb el món de l'art. A Dunev li agrada rebre bé la gent en el seu espai. Rebre-la bé i fer-la sentir en un lloc especial on l'exploració de la creació artística pot ser tan sols una bona excusa per parlar i passar una estona agradable. Dunev és un gran conversador de coses que tenen a veure amb l'art o que sembla que no hi tenen res a veure. Fascina sentir-lo evocar i invocar el seu periple, que va començar a Madrid, on va néixer el 1952, i va continuar a l'Amèrica Llatina en uns anys setanta de molta empenta i lluita contra algunes forces del mal per desplegar la seva pròpia carrera artística, uns projectes en forma de fotografia i cinema que li van comportar entusiasme i frustració a parts iguals.

Després, un amic li va despertar la curiositat pel galerisme, i el 1982 inaugurava la seva pròpia galeria a San Francisco, Califòrnia, fins que a finals dels noranta va descobrir l'Empordà, es va enamorar bojament d'aquesta terra, i va començar una nova etapa tot traslladant-hi tot el seu món. Dunev va obrir la seva galeria en una època en què l'Empordà era el Consell de Cent dels estius. Ja fa uns anys que aquella felicitat, potser artificiosa, es va interrompre, i ell és dels pocs que segueixen al peu del canó, desafiant uns temps poc amables per a un material tan sensible com el de l'art. Tan sensible i tan rebel quan és tractat amb les lògiques estressants de la fast cultura, d'accés prohibit a la seva galeria.

Art propi
Entregat en cos i ànima al galerisme, Michael Dunev havia deixat la seva pròpia obra fotogràfica en un segon pla, fins que l'any passat la va poder exposar –no ho feia des del 1978– al museu d'Albarracín i a la galeria Kowasa de Barcelona.

“L'art és medicina per a l'ànima”

Miró o Picasso? Depèn de l'època. Em quedo amb un Miró de 1925-1935.

Un segle de la història de l'art? El XX.

Un poeta? Neruda.

Un músic? Bach.

La seva obra d'art més estimada?

Un dels nenúfars de Monet, el ‘Perro semihundido' de Goya, un Derain ‘fauve', la Madonna del Maestro della Madonna de Perugia...

Una obra que mai no es vendria? Considero que les obres són amigues i només passen temporades en la meva vida. Potser alguna peça precolombina...

Una ciutat que representa l'art? Nova York.

L'art s'ha de subvencionar? Sí, l'estímul del mercat no és suficient.

Per què la gent hauria de comprar art? Raons de salut mental. L'art és medicina per a l'ànima.

Com seria el món sense l'art?
Trist.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
premi

Carles Durà guanya el premi Roc Boronat

Barcelona

Barcelona dignifica els seus tresors arqueològics romans

Barcelona
festival de jazz d’escaldes-Engordany

Toquinho, Motis i Eastwood a Andorra

barcelona

Neix el Santvi Fest per apropar la música i la cultura a tots els públics

sant vicenç de montalt
televisió

La plataforma 3Cat supera els 100 milions de reproduccions en 6 mesos

barcelona
arts escèniques

Leticia Martín Ruiz serà la nova directora del Festival Grec

barcelona
memòria històrica

Barcelona homenatja George Orwell amb una placa commemorativa

barcelona
museu

Aprovat inicialment el projecte d’ampliació del Macba

barcelona
Música

La Iaia torna amb quatre concerts i edita tres cançons inèdites

BANYOLES