cultura

Quan l'amor té un preu

El saltenc Pau Masó presenta al Q Fest de Filadèlfia la pel·lícula ‘Aleksandr's price', de la qual ha venut els drets a una distribuïdora americana

L'ha produïda, dirigida, muntada i protagonitzada, i se n'ha sortit

El somni de Pau Masó, com el de molts aspirants a actor, era protagonitzar un film. Però no a qualsevol preu, sinó interpretant un d'aquells papers pel qual qualsevol pagaria el preu que fos, ni que sigui pactant amb el diable. Potser aquest saltenc de 27 anys no ha arribat a tant per fer-lo realitat, però poc li ha faltat. Aleksander's price n'és el resultat: un punyent drama psicològic que ha rodat a Nova York amb tan sols 15.000 euros. Un film que ha estat gestant des de fa dos anys i que ha acabat codirigint –amb David Damen–, protagonitzant, produint, editant i, ara, finalment, promocionant arran de l'estrena aquesta setmana al Q Fest de Filadèlfia (EUA). Només un self-made man com ell, dotat de talent i amb la millor de les armes per tirar endavant actualment projectes impossibles, la persistència, ho podia fer possible. Tanmateix, el camí no ha estat gens fàcil. Ni molt menys.

Des dels divuit anys, Pau Masó ha après anglès i s'ha guanyat la vida treballant d'au-pair als Estats Units. En una de les seves darreres estades al país dels seus somnis, concretament l'any 2009, Masó va viure una d'aquelles experiències que marquen, essencial per empentar-lo a escriure el punt de partida de la història. Va acceptar mig encuriosit la feina ocasional de ballar en un dels clubs de gais més populars de Manhattan, l'Splash. A més de descobrir que allò no estava fet per a ell –reconeix que en el seu millor dia va guanyar 39 dòlars–, allà va viure molts casos reals que plasma amb més o menys fidelitat al film. “Els drames ens els inspira la vida mateixa”, ens recorda.

Després d'un any escrivint el guió, amb 3.000 euros a la butxaca i tot el suport dels seus pares –“als quals mai no els deuré prou”, confessa–, Pau Masó es va embarcar en un rodatge d'allò més ambiciós, que faria enrojolar més d'un productor d'aquests que s'autoanomenen independents i que per menys d'un milió d'euros no roden. Sense anar més lluny, el càsting el va fer prèviament per internet (a través del portal www.castingnetworks.com) i tirant de la targeta de crèdit va iniciar un rodatge que el va portar a filmar durant vint dies amb una Canon 7D pels carrers de Nova York –allà no exigeixen permisos per a aquesta mena de petites produccions– i en habitacions d'hotels de luxe que li van costar un ull de la cara. A la quarantena d'intèrprets –cinc d'ells principals– que hi apareixen, els va convèncer que hi participessin oferint-los només pagar l'àpat del dia de rodatge i acreditant-los a IMDB, el portal de cinema per excel·lència, bàsic per trobar feina en el sector cinematogràfic tan competitiu d'avui dia.

El resultat és Aleksandr's price –titulada originalment Simple moves–, un drama que narra el descens als inferns d'un personatge que viu en la més absoluta innocència i que en el procés de maduració personal i el seu pas per la prostitució homosexual descobreix una versió fosca que fins ara desconeixia. Una de les grans sorpreses és descobrir un actor amb potencial, el mateix Pau Masó encarnant el jove Aleksandr, amb un anglès perfecte marcat per un fort accent rus que, assegura, va aprendre visionant vídeos a Youtube. Empeltada de foscor i tons freds, estèticament molt urbana i amb una potent banda sonora (obra de Dave Klotz), la pel·lícula desprèn una forta càrrega de nostàlgia i melancolia, més enllà de les escenes colpidores (el sexe, que no és ni molt menys explícit, hi és molt present i tractat amb molt realisme). Salvant les distàncies, el film té com a referent reconegut Cisne negro i, indirectament, Shame (que en aquest cas no ha vist).

El futur del film ha pres certa volada des del moment qur la petita distribuïdora Breaking Glass Pictures n'ha comprat els drets i ja l'ha venuda a Alemanya i l'Estat francès. Ara per ara, però, la pel·lícula es distribuirà en DVD el 24 de setembre als EUA i al Canadà i aquí es podrà comprar a través de portals com ara Amazon. Malgrat que va perjurar que no tornaria a tirar endavant un projecte d'aquestes característiques, Pau Masó diu que torna a sentir un cuc que li rossega les ganes de filmar un altre cop. Algun productor a la sala?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA