cultura

La Unió Musical de Llíria obté el primer premi del Certamen de València

Les bandes d'Alberic i Tavernes de la Valldigna desbanquen a les d'Alzira i Torrent en la Secció d'Honor

El jurat castiga la banda de Villar amb un segon premi en la Secció Primera

La cent vint-i-setena edició del Certamen Internacional de Bandes de Música de València ha tancat amb el reconeixement de la Unió Musical de Llíria com a la millor de les formacions participants en aquesta ocasió.

El jurat qualificador ha estimat que la banda Simfònica Unió Musical de llíria era mereixedora d'aquest guardó que destaca la formació quie concursava en la Secció d'Honor del Certamen i ha deixat en segon lloc la Societat Unió Musical d'Alberic i en una tercera posició a la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes d ela Valldigna.

Aquests resultats de la secció d'honor, han descavalcat d'un cop la Banda Simfònica Societat Musical d'Alzira i la Unió Musical de Torrent, que aspiraven a aconseguir alguna d eles tres posicions de la màxima categoria.

Secció Primera

Quan als resultats de la Secció Primera, en la data del tancament del Certamen Internacional, encara es comentava en cercles realcionats amb el món d eles bandes, la injustícia patida per la Unió Musical Santa Cecília de Villar, en haver-li atorgat el jurat qualificador un segon premi, per sota de la formació guanyadora de Campo de Criptana.

Nombroses persones consultades per aquest diari, han manifestat l'estranyesa que va produir la decisió del jurat, ja que el sentiment de la sala i dels professionals presents era que la banda de Villar havia fet una interpretació de l'obra obligada —si més no— amb més cura i amb major nombre de detalls que noi la que ha estat donada com a primer premi.

Un altre certamen provincià

Pere Rossell

Tot i que el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València ha arribat a la seua cent vint-i-setena edició, les formes, la posta en escena i alguns dels resultats, continuen donant mostres de l provincianisme que professa aquest aplec musical per molt que vulga lluir de seda.

Una vegada més, el Palau de la Música resta infinitament menut per poder albergar la Secció d'Honor, allà on participen bandes de tanta solera i solvència musical com les que se solen presentar. Però adoba la manca d'espai, la cabuderia de l'organització en no deixar seure espectadors a la zona del cor del Palau d ela Música. Enguany, minuts abans de la interpretació de les obres de la Unió de Torrent, els espectadors es van esvalotar i ocuparen aquest espai. Una vegada més la Unió Musical de Torrent ha tornat a pagar "el pato" (qua no ha estat el vent, ha estat la gent).

El certamen d'enguany ha albergat 21 bandes de música entre les quals hi havia 6 d'Espanya - Món, algunes d eles quals han tornat als seus punts d'origen amb algun guardó que altre. Però això no lleva perquè aquesta activitat cultural no puga llevar-se el somordo del provincianisme més noucentista.

S'ha de començar promovent la presentadora, Sílvia Costa, del lloc que ocupa, quan no sap parlar valencià —encara que l'anglés el pronuncia de meravella— però la nostra llengua la maltracta fins a punts insospitats. Posteriorment s'ha de procurar major visibilitat mediàtica d'aquest aplec de músics que congrega més de 3.000 artistes en tan sols quatre dies. Les ràdios i televisions públiques valencianes no poden restar d'esquena a una activitat de tanta envergadura.

Finalment, les poques emissores radiofòniques que han procurat fer informació respecte d'aquesta edició, han de fer-se veure les persones amb qui confien la retransmissió i els dits professionals de la música que els assessoren. La 97.7 s'ha lluït a base de bé amb tots dos (el locutor i el Morellà). Però la 94.5 FM tampoc no li ha esmenat la plana. De ràdio 9 i de Canal 9, no cal dir res de res. Ni estaven ni se'ls esperava.

Quan als jurats, res a objectar, excepció feta que l'organització hauria de deixar-se assessorar més per la Federació de Bandes de Música i d'aquesta manera, s'evitarien desencerts i desafinaments tan sonats com els que es produeixen.

La posta en escena, patètica i amb l'únic objectiu de fer visibles els polítics de talla curta que ara gestionen la cosa pública. Ho hem dit més d'una vegada, un Festival ben fet, podria substituir el Certamen en la seua 128 edició. Les bandes participarien més a gust. N'estic segur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona