cultura

cinema

El Museu Dalí projecta sota la cúpula l'únic film que s'hi ha rodat

L'acte tindrà lloc el 3 d'octubre i commemorarà el 25è aniversari del rodatge d'‘El Museu Dalí es tanca a les set'

Emilio Gutiérrez Caba i Amparo Moreno hi seran presents

Malgrat que mai no es va arribar a estrenar per problemes de distribució, si hi ha un film que va marcar amb el seu rodatge la ciutat de Figueres, aquest és El Museu Dalí es tanca a les set. Produïda per Francesc Giró i escrita i dirigida fa vint-i-cinc anys pel figuerenc Josep Montalat, la pel·lícula la protagonitzen els actors professionals Emilio Gutiérrez Caba i Amparo Moreno, i membres del grup teatral Els Nens de Buadella. El fet que el vuitanta per cent de tècnics i figurants que hi van treballar fossin figuerencs permet entendre l'enorme expectació que va crear el seu rodatge, que va tenir lloc en bona part a l'interior del Teatre Museu Dalí i a la plaça exterior.

Ara, un quart de segle després, la ciutat de Figueres en vol commemorar l'efemèride amb una exposició de fotografies i objectes relacionats que s'inaugurarà dissabte, 21 de setembre (a les 20.30 h), i que es podrà visitar fins al 6 d'octubre a l'antic escorxador (actual Casa Empordà) de Figueres. La mostra, que consta de 34 plafons que recopilen informació, detalls, fotografies del rodatge i fotogrames del film, l'ha configurat el col·leccionista Lluís Benejam. Explica l'impulsor que “malauradament, hi ha poques imatges gràfiques, ja que en aquella època no hi havia la mentalització de fer-ne tantes com avui dia”. Tanmateix, gràcies a la família Montalat i al seu ajudant a la direcció, Pere Toro, n'han restat algunes que deixen testimoni de moltes de les persones que hi van participar, davant o darrere de la càmera. Com que Josep Montalat era aleshores el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, molts figurants van sorgir d'aquestes entitats.

Una altra excepcionalitat d'El Museu Dalí es tanca a les set, film que en el seu dia els seus creadors van qualificar de “divertida comèdia amb un toc d'humor surrealista”, és que continua sent l'únic film de ficció rodat a l'interior del museu dalinià.

L'acte central, al Dalí

Sens dubte, l'acte més destacat al voltant de l'exposició tindrà lloc el dissabte 3 d'octubre (19.30 h) sota la cúpula del Teatre-Museu Dalí. Es tracta de la projecció dels vint minuts de metratge durant els quals l'acció transcorre dins les sales, a la qual assistiran els actors principals de la pel·lícula: Emilio Gutiérrez Caba i Amparo Moreno. Josep Valls i Pitu Anaya participaran en aquest esdeveniment, l'entrada al qual és gratuïta, tot i que a hores d'ara un centenar de persones ja hi han reservat lloc.

La celebració d'aquest aniversari ha estat organitzada pel Casino Menestral i la Fundació Albert Tomàs i Bassols.

LA DATA

04.10.13
es projectarà el metratge sencer d'‘El Museu Dalí es tanca a les set', a la Cate de Figueres (20.30 h)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.