Teatre

ESSÈNCIA. ASIÀTICA

J.B

Un cartell per a curiosos

El Festival Àsia 2013 arrenca avui i s'allarga el dimarts 24, fent-ho coincidir amb la diada de la Mercè a Barcelona. Aquesta oportunitat de conèixer de primera mà accions artístiques en directe de creadors asiàtics continua activa, tot i que es percep una voluntat de donar moltes oportunitats per veure els diferents espectacles (les acrobàcies de Wuqiao xineses i, sobretot, l'il·lusionisme amb anelles del japonès Ouka, fan sessions contínues els matins del Castell de Montjuïc). El programa es tanca amb la dansa de Geimaruza japonès, que sap aglutinar humor, emoció i ritme. Aquest és l'únic espectacle de pagament (només 4 euros) i es podrà veure el dimarts a CaixaFòrum. Altres escenaris que acolliran programa del FDestival Asia 2013 són l'Espai Francesca Bonnemaison, l'Ateneu Barcelonès, o l'escenari a l'aire lliure del passeig de Sant Joan.

El Festival Àsia està organitzat per Casa Àsia i disposa del suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Japan Foundation, el Centre Cultural Coreà, l'ambaixada de l'Iran, l'Institut Confuci i Melià Hotels International, entre d'altres.

Un any més, el festival s'expandeix a altres municipis de Barcelona, amb l'objectiu de difondre la cultura asiàtica més enllà de la capital i oferir un espai als talents asiàtics residents al nostre país. Per això, durant l'octubre i el novembre, diverses ciutats i pobles de Catalunya podran gaudir de l'actuació de grups i artistes locals del Pakistan, la Xina, Bangla Desh i el Japó, sota el lema Descobrint talents asiàtics. Un dels cartells als quals s'intueix que hi haurà més seguiment de públic és la celebració del primer aniversari de Barcelona Coral Àsia, amb un cor de 50 cantants provinents de 24 països.

El que aixeca més interès a l'escena és la dansa de Geimaruza. L'origen de la companyia es remunta a l'any 1993., amb la intensa tasca del mestre Hanayagi Yoshijiro, que va aconseguir la creació d'un Departament d'Estudis de Música i Dansa Tradicional Japonesa dins de la Facultat de Música de la Universitat de Belles arts de Tòquio (Tòquio Geijutsu Daigaku) Amb la intenció que un públic cada cop més ampli pugui accedir a aquest art i amb l'objectiu de fer-lo també divertit i comprensible, els joves components d'aquesta companyia –formada per artistes de 20 a 30 anys– han creat nombroses coreografies plenes de dinamisme, sentit de l'humor i emoció, acompanyades per un grup de músics japonesos amb instruments com el shamisen (llaüt japonès), el koto (arpa japonesa) o el taiko (tambor japonès).

L'originalitat d'aquesta jove companyia s'ha materialitzat en nombrosos premis, entre ells el premi al Foment Cultural atorgat pel ministre de Cultura de Japó o el del Concurs Internacional de Dansa de Seül. Fins ara, han realitzat actuacions a importants teatres del Japó (Nihonbashi Kokaido a Tòquio, Theater Sun-Mall, Mihama Culture Hall, etcètera).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic