cultura

“Estem perplexos”

El sector del cinema se sent enganyat pel govern estatal per la retallada del 8,8% del pressupost de l'ICAA per al 2014

“Wert premia Bayona, però dóna un cop de peu al cul a tot el que representa”, diu Ramon Colom

El sector del cinema fa aigües per totes bandes i el Ministeri de Cultura reacciona retallant un 8,8% (de 55 a 48 milions d'euros) el pressupost de l'Institut de Cinematografia i les Arts Audiovisuals (ICAA). Títol de la pel·lícula? Ramon Colom, president de la federació d'associacions de productors catalans PROA, proposa el d'un film alemany dirigit el 1968 per Alexander Kluge, Artistas bajo la lona del circo: perplejos.

“Si a aquest govern de Madrid li haguéssim de posar un títol jo li posaria aquest –diu Colom–, perquè estem perplexos. Em sembla fantàstic que el teatre disposi de més diners, però per què aquest any i no l'anterior? Per què rebaixen els del cinema? No entenc les raons que els fan prendre aquestes decisions o unes altres, si són els mateixos polítics.”

El president de PROA recorda el que Wert va prometre fa només un any: “El que em sap greu és que el senyor Wert ha incomplert la promesa feta al 2012 al Festival de Sant Sebastià, que ens dedicarien més diners, que tindríem més facilitats, va parlar de la importància del cinema...” De fet, es va crear una comissió mixta amb representants del sector del cinema i del govern, però dels quatre grups de treball, dos no s'han arribat a reunir, i “les aportacions que vam fer van ser acceptades, però no s'han tingut gens en compte, no han servit de res; és una llàstima, perquè la indústria del cinema viu un bon moment”.

Amb aquesta política, “el màxim que podem fer són pel·lícules de tipus mitjà”, argumenta. Però Wert, fa pocs dies, va premiar precisament el director d'una pel·lícula gran, Lo imposible: “Quan el govern decideix que el Premio Nacional de Cinematografía sigui per a Bayona és perquè està d'acord amb el que ha fet, però després et trobes que el mateix govern dóna una puntada de peu al cul a tot el que representa; són aquestes coses que generen perplexitat. I en podríem posar molts exemples.”

El productor i distribuïdor José María Morales també es queixava ahir des de Madrid de la retallada. “Ens ha deixat a tots molt sorpresos, i l'únic que espero és que hi hagi una reacció i que es comenci ja a fer efectiu l'augment de les desgravacions fiscals, que és una promesa que ens ha fet”, va dir, en unes declaracions recollides per Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.