cultura

Sitges puja tot i la crisi

Cau un 14% el pressupost del Festival de Cinema Fantàstic, que s'inaugura divendres, però el ritme de venda d'entrades és superior al del 2012

“Mai ens hem quedat parats, perquè, si no, moriríem”, diu Àngel Sala, el director

Ningú se salva de les retallades, i el Festival de Sitges, amb un 40% d'aportacions de diner públic, és una víctima lògica del temps de tisorades que vivim. Ferran Mascarell xifrava ahir en un 14% la baixada del pressupost del certamen, que aquest any és d'1.592.150 euros, 650.000 dels quals són d'aportació pública. Les retallades també n'afecten la durada: comença divendres, 11 d'octubre, i s'allarga fins al diumenge 20 (sempre durava 11 dies, en lloc de 10).

Però la bona salut del gènere i del festival són a prova de bomba, i el seu director, Àngel Sala, explicava en la mateixa roda de premsa que ja s'havien venut “unes 33.000 entrades, més que l'any passat per aquestes dates”. Una resposta del públic a una programació variada: “Volem fer una proposta oberta a tots els públics, des dels més fans del gènere fins a l'espectador no tan aficionat al fantàstic, però a qui agrada el bon cinema”, va dir el director.

També va destacar “la bona salut del gènere”, amb una selecció que reflecteix “les noves formes del mal, que s'introdueixen en la nostra vida quotidiana, i que s'afegeixen a altres expressions del mal més clàssiques del gènere, com ara els vampirs.” En aquest sentit, va destacar la pel·lícula Byzantium, una nova incursió de Neil Jordan en el gènere.

Els convidats

Sala es va lamentar de les dificultats per portar convidats, amb les retallades pressupostàries i amb una programació que, en un 80%, no té distribució comercial i no s'estrenarà en sales. Però, així i tot, la llista de convidats és llarga, amb noms destacats com Elijah Wood (protagonista de la inauguració amb la producció catalana Grand piano), Alejandro Jodorowsky, Takashi Miike, Brillante Mendoza, Mark Strong, Renny Harlin o Terry Gillian.

Àngel Sala també va destacar que el festival “s'ha caracteritzat sempre pel fet que mai ens hem quedat parats, perquè, si no, moriríem”. En aquest sentit, aquest any hi ha una secció de cinema fet amb el mòbil i creix la presència de les sèries de televisió, que tant aporten al gènere. Charles Dance, un dels protagonistes de Juego de tronos, serà a Sitges, i es projectarà el 1r episodi de la 4a temporada de The walking dead.

Ferran Mascarell va incidir també en la interpretació que ofereix el fantàstic de la realitat: “Ens dóna elements per fer front a una realitat enormement complexa.” El conseller va destacar: “El de Sitges és el festival més important que tenim, al qual dediquem més recursos, i el que amb més convicció posem al capdavant de les iniciatives cinematogràfiques del país.”

Ciència-ficció, ‘anime' i cinema català

“La nòmina de grans autors que han fet aportacions al gènere és espectacular: Brian de Palma, Peter Greenaway, Jim Jarmusch...”, deia ahir el director de Sitges, Àngel Sala. Els tres directors citats seran al festival, amb les seves noves pel·lícules, que són respectivament Passion, 3x3D i Only lovers left alive. També s'hi afegeixen Neil Jordan (Byzantium), Robert Rodriguez (Machete kill), Terry Gillian (The zero theorem) i Johnnie To (Blind detective). El responsable del certamen també destaca la seva “aposta pel talent més jove, pels cineastes emergents, que aquest any provenen sobretot de l'Amèrica Llatina, on una sèrie de cineastes aposten per un cinema imaginari, més que social, sense deixar d'exposar diferents situacions dels seus països”.

Un altre apartat que va destacar és la ciència-ficció. Després de recordar que un film d'aquest gènere, Gravity, ha triomfat en cinemes d'arreu del món, Sala va explicar que a Sitges hi haurà mostres d'aquest subgènere com The machine o Coherence, pel·lícules “més introspectives, amb molt de talent i imaginació, sense pressupostos milionaris.”

En animació, destaca el que pot ser el darrer film de Hayao Miyazaki, The wind rises. Àngel Sala també va remarcar la gran presència de produccions catalanes, com ara Grand piano –que inaugura la mostra–, Mindscape, Los inocentes i Retornados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.