cultura

La riquesa del cine alemany

La Filmoteca és la seu d'un cicle sobre una de les “cinematografies de referència”

Alemanya és, “amb els Estats Units, Itàlia i França, un de les cinematografies de referència per a nosaltres”, diu el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau. Una afirmació que es pot comprovar fent una ullada al programa d'aquest any: hi són Murnau, Fritz Lang, el cinema de la República del Weimar, el de propaganda nazi... Des d'avui i fins al 15 de novembre, la Filmoteca serà el marc de la segona edició del Cicle de Cinema Alemany Actual a Barcelona, promogut pel Goethe-Institut Barcelona. Una iniciativa que es va consolidant, després que l'edició de l'any passat va sumar 2.700 espectadors en 18 sessions. “Una mitjana superior a l'habitual de la Filmoteca”, diu Esteve Riambau.

El cicle arrenca avui amb una producció gran, pels estàndards del cinema europeu: Die Vermessung der Welt (El mesurament del món), adaptació de la novel·la homònima de Daniel Kehlmann, sobre el geògraf Alexander von Humboldt i el matemàtic Carl Friedrich Gauss. Un llibre de vendes milionàries traduït a 50 llengües (en català l'ha publicat Angle Editorial).

Dos genis de la ciència

El productor de la pel·lícula, Claus Boje, i l'actor Àlex Brendemühl, que hi fa un petit paper, seran avui a la Filmoteca per presentar-la. “La nostra intenció és mostrar Humboldt i Gauss, dos grans genis científics, en la seva faceta més humana, en la vida quotidiana”, diu Boje. El productor va explicar les dificultats per aixecar aquesta pel·lícula, rodada en 3D a Alemanya, Àustria i Equador, que va costar 11 milions d'euros, però que si fos nord-americana hauria costat el doble. No van trobar coproductor ni a Espanya ni a Equador, i van haver de rodar en massa pocs dies. Klaus Boje va explicar que el cinema alemany, que té “un 20% de quota del nostre mercat, de mitjana”, i que, encara que hi ha pressions perquè s'apugi, “de moment manté l'IVA al 7%.”

Onze pel·lícules

Bettina Bremme, directora del cicle, va explicar ahir que aquest any presenten “onze pel·lícules, nou de ficció i dos documentals”, en una programació que inclou “directors consagrats, productors molt coneguts i actors de primera línia, però també pel·lícules petites”. Els actors Àlex Brendemühl i Clara Lago (tots dos apareixen a Eltern - Pares, i la presentaran el 12 d'octubre) i els productors Andreas Banz, l'esmentat Claus Boje i Britta Knöller són alguns dels convidats al cicle. El programa, que s'allarga fins al 15 de novembre, inclou films dels directors Hans-Christian Schmid, Christian Petzold, Dominik Graf, Nina Grosse, Christoph Hochhäusler i Robert Thalheim. Les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada en castellà o català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS