cultura

La riquesa del cine alemany

La Filmoteca és la seu d'un cicle sobre una de les “cinematografies de referència”

Alemanya és, “amb els Estats Units, Itàlia i França, un de les cinematografies de referència per a nosaltres”, diu el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau. Una afirmació que es pot comprovar fent una ullada al programa d'aquest any: hi són Murnau, Fritz Lang, el cinema de la República del Weimar, el de propaganda nazi... Des d'avui i fins al 15 de novembre, la Filmoteca serà el marc de la segona edició del Cicle de Cinema Alemany Actual a Barcelona, promogut pel Goethe-Institut Barcelona. Una iniciativa que es va consolidant, després que l'edició de l'any passat va sumar 2.700 espectadors en 18 sessions. “Una mitjana superior a l'habitual de la Filmoteca”, diu Esteve Riambau.

El cicle arrenca avui amb una producció gran, pels estàndards del cinema europeu: Die Vermessung der Welt (El mesurament del món), adaptació de la novel·la homònima de Daniel Kehlmann, sobre el geògraf Alexander von Humboldt i el matemàtic Carl Friedrich Gauss. Un llibre de vendes milionàries traduït a 50 llengües (en català l'ha publicat Angle Editorial).

Dos genis de la ciència

El productor de la pel·lícula, Claus Boje, i l'actor Àlex Brendemühl, que hi fa un petit paper, seran avui a la Filmoteca per presentar-la. “La nostra intenció és mostrar Humboldt i Gauss, dos grans genis científics, en la seva faceta més humana, en la vida quotidiana”, diu Boje. El productor va explicar les dificultats per aixecar aquesta pel·lícula, rodada en 3D a Alemanya, Àustria i Equador, que va costar 11 milions d'euros, però que si fos nord-americana hauria costat el doble. No van trobar coproductor ni a Espanya ni a Equador, i van haver de rodar en massa pocs dies. Klaus Boje va explicar que el cinema alemany, que té “un 20% de quota del nostre mercat, de mitjana”, i que, encara que hi ha pressions perquè s'apugi, “de moment manté l'IVA al 7%.”

Onze pel·lícules

Bettina Bremme, directora del cicle, va explicar ahir que aquest any presenten “onze pel·lícules, nou de ficció i dos documentals”, en una programació que inclou “directors consagrats, productors molt coneguts i actors de primera línia, però també pel·lícules petites”. Els actors Àlex Brendemühl i Clara Lago (tots dos apareixen a Eltern - Pares, i la presentaran el 12 d'octubre) i els productors Andreas Banz, l'esmentat Claus Boje i Britta Knöller són alguns dels convidats al cicle. El programa, que s'allarga fins al 15 de novembre, inclou films dels directors Hans-Christian Schmid, Christian Petzold, Dominik Graf, Nina Grosse, Christoph Hochhäusler i Robert Thalheim. Les pel·lícules es projectaran en versió original subtitulada en castellà o català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.