cultura

cinema

El Truffaut presenta un cicle d'Alfred Hitchcock

El proper dilluns, 4 de novembre, arrenca amb ‘Psicosi' el nou cicle de la Filmoteca

Es projectaran un total de set pel·lícules de la seva etapa nord-americana

Se'l considera un dels directors més influents de la història del cinema. L'estimen a parts iguals tant el públic com la crítica. I és que les seves pel·lícules, si per una cosa es caracteritzen, és per saber conjugar, com pocs, autoria i comercialitat, experimentació i convencionalisme, modernitat i classicisme. L'obra d'Alfred Hitchcock continua encara plenament vigent i la seva visió personalíssima sobre la condició humana esdevé un al·licient perenne per a tot aquell que estima el cinema i la vida.

El cinema Truffaut li dedica el cicle de la Filmoteca, que ha programat del 4 de novembre al 16 de desembre, amb la projecció d'un total de set pel·lícules emmarcades en la seva etapa nord-americana.

Per obrir boca, i no només per cridar de por, el cicle s'enceta amb Psicosi (4 de novembre), obra mestra i paradigma del cinema de terror que encara avui provoca pànic entre l'audiència. L'assassinat de la protagonista en el primer quart del metratge resta com una de les grans aportacions i trangressions al cinema hollywoodià i la política de l'star system.

Com a segon regal es projectarà Vertigen (11 de novembre), una de les pel·lícules més fascinants de tots els temps que a cada nou visionat aporta noves interpretacions. L'amor impossible entre James Stewart i Kim Novak encara resta com un dels relats romàntics més colpidors vistos en una pantalla. A continuació, arribaran un dels seus films de suspens més aplaudits, Perseguit per la mort (18 de novembre), i l'adaptació del relat apocalíptic de Daphne du Maurier Els ocells (25 de novembre). Aleshores, el cicle retrocedirà en el temps i recuperarà un dels seus grans èxits de l'etapa nord-americana, Crim perfecte (2 de desembre). Encara més antiga és Encadenats (9 de desembre), amb l'inoblidable trio format per Cary Grant, Ingrid Bergman i Claude Rains. Finalment, la seva pel·lícula més bastarda, Frenesí (16 de desembre), la penúltima de la seva carrera, rodada a la seva Anglaterra natal i amb què recobraria l'admiració tant del públic com de la crítica especialitzada.

Una selecció variada i, evidentment, incompleta, en espera d'un segon i, per què no, tercer cicles d'un cineasta magistral.

LA DATA

1899
Va néixer a Leytonstone (Anglaterra) Alfred Joseph Hitchcock. El cineasta va morir el 1980.

El mag del suspens sí, però molt més

Una altra de les característiques de Hitchcock és que més enllà de l'etiqueta afortunada de mag del suspens va abordar una gran varietat de gèneres. És veritat que filmés comèdies, aventures, terror, fantàstic o d'espionatge sempre articulava els seus films al voltant del suspens. Rere l'aparença d'un efectiu director de pel·lícules d'aquest gènere i la consideració que l'etapa nord-americana era inferior a l'anglesa, Hitchcock i el seu cinema van ser reivindicats en el seu dia per tota una generació de joves crítics i cineastes francesos (entre ells, el mateix Truffaut) que el van reconsiderar com un autor en majúscules més enllà de les seves trames i cèlebres MacGuffin. El fet que ni el pas del temps hagi pogut amb ell, també certifica el seu poder cinematogràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA