cultura

Memòria zoològica

La Fundació Setba rememora en una exposició la botiga taller de taxidèrmia de la plaça Reial, que va ser un dels espais més particulars de Barcelona al segle XX

En la memòria de molts barcelonins la botiga de taxidèrmia de la plaça Reial va ser un dels espais més curiosos de la ciutat. L'establiment, fundat el 1898, va esdevenir un dels negocis més característics de la plaça sota el nom oficial de Museo Pedagógico de Ciencias Naturales, encara que popularment era més conegut com “el taxidermista” o “les bèsties”, com bé recorda el cronista Lluís Permanyer.

En la postguerra, la botiga (i taller, ja que hi treballaven 50 persones, especialistes a dissecar animals) va cridar l'atenció de personatges com Salvador Dalí, que va posar muntat sobre un cria de rinoceront per a la revista Destino. Joan Miró, que havia nascut ben a prop, al passatge del Crèdit, es quedava embadalit sempre davant l'aparador, com demostra una fotografia de Català-Roca, i Ava Gardner va encarregar que li dissequessin un cap de toro regalat per Màrius Cabré.

L'establiment va tancar el 1991, en plena Barcelona preolímpica. La taxidèrmia tenia mala reputació i la botiga havia caigut en una lenta decadència. Els animals que hi romanien (la cria de rinoceront, un goril·la de dos metres, una cabra...) es van repartir en diversos museus i col·leccions. El local va esdevenir el restaurant El Taxidermista, ara reconvertit en el MariscCo.

La Fundació Setba, situada gairebé a sobre de l'antic establiment, rememora ara la memòria d'aquell espai, entre màgic i terrorífic, en una exposició. El més remarcable de la mostra és haver recuperat algunes de les peces originals que eren a la botiga. El petit rinoceront ha estat prestat pel Museu de Ciències d'Onda (Plana Baixa), institució fundada per monjos carmelites que solia fer els encàrrecs directament a la botiga barcelonina. També s'exhibeix una cabra pirenaica, prestada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, o un diorama amb dos falcons pelegrins atacant un colom, realitzat el 1913 pel mateix fundador de la botiga, Lluís Soler. Malauradament no ha pogut viatjar des d'Andalusia el goril·la de dos metres, que era una de les estrelles del local.

La comissària de la mostra i directora artística de Setba, Cristina Sampere, explica que els taxidermistes havien de ser autèntics escultors perquè havien de fer els motllos dels animals. “De vegades oblidem que l'art contemporani s'ha apropiat en part de la taxidèrmia, com fa Damien Hirst”, afegeix Sampere.

En l'exposició artistes contemporanis també han recreat l'esperit taxidermista de la botiga. El pintor Miquel Macaya exposa els seus característics retrats d'animals en fons negre. Nasevo (pseudònim artístic del col·leccionista Ernest Ventós) aporta dos esquirols amb el nas de color, mentre que Carles Piera exposa escultures i instal·lacions amb materials que evoquen la taxidèrmia.

La mostra inclou documentació històrica sobre la botiga, així com fotografies de Xavier Miserachs, Català-Roca, Pepe Encinas i el recentment desaparegut Toni Catany. A més, un grup d'artistes han caracteritzat caps d'animals de cartró, que s'exposen en diversos locals de la plaça Reial, en una col·laboració amb la Fundació Setba que té la intenció d'anar recuperant la memòria de la plaça Reial.

El Taxidermista.

fundació setba. plaça reial, 10, 1º2ª. barcelona. fins al 31/1



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ramon Coll
Arqueòleg. Autor d’ ‘El santuari ibèric de la cova de les Encantades del Montcabrer’

“La cova de les Encantades és l’únic santuari dels laietans”

PREMIÀ DE MAR
MÚSICA

Documenten les intèrprets no vocalistes de les formacions de ball dels anys 30

GIRONA

Un concurs de curtmetratges amb mòbil al festival de cinema de Blanes

blanes
patrimoni

Distinció europea per a l’Hort Petit del monestir Pedralbes

barcelona
llengua

Plataforma per la Llengua homenatjarà els seus socis en els onzens premis Martí Gasull

barcelona
PATRIMONI

Enllestida amb èxit la fosa de la nova campana ‘Carme’ de Mataró

MATARÓ
Crònica

Guillem Gisbert, la primera masurca

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona