cultura

cinema

El Museu del Cinema amplia ‘La fàbrica dels somnis'

Els vestits de ‘Tootsie' i ‘Gilda', el guant de boxa de ‘Toro salvatge' i la kriptonita de ‘Superman' són alguns dels nous objectes exposats

S'ha ampliat l'espai expositiu de l'àmbit dedicat a la mitomania

Des dels inicis, i encara més des que Hollywood va explotar la fórmula de l'star system –que convertia els actors en mites–, la mitomania ha marcat el setè art. Al Museu del Cinema, a aquest fenomen que encara és plenament vigent s'hi dedica tot un àmbit que pren el sobrenom amb què es coneixia la indústria de cinema nord-americana durant l'època daurada: La fàbrica dels somnis. Malgrat que es tracta d'una mostra permanent, la voluntat del museu gironí, amb el benentès d'un acord signat amb la col·leccionista Maite Mínguez Ricart, els objectes exposats es renoven anualment. Però ara, a més, coincidint amb el 10è aniversari de l'obertura d'aquest espai tan popular entre els visitants, s'ha fet una ampliació del seu espai expositiu.

La mateixa Maite Domínguez i l'alcalde, Carles Puigdemont, van fer ahir els honors presentant aquesta renovada fàbrica de somnis, tot deixant palesa la voluntat d'entesa ferma i per anys entre el Museu del Cinema i la Col·lecció Maite Mínguez Ricart. Així, dels objectes obtinguts en subhastes de Christie's i Sotheby's i que ara es poden veure exposats a Girona destaquen des del vestit femení utilitzat per Dustin Hoffman a Tootsie fins a la jaqueta militar emblemàtica d'El gran dictador que va usar Charles Chaplin, passant pel guant de boxa que feia servir Robert de Niro per estomacar els contrincants del ring a Toro salvatge.

Però això no és tot. Els cinèfils podran admirar també el vestit que va portar Barbra Streisand a Hello Dolly, un vestit jaqueta que Rita Hayworth va immortalitzar a Gilda, l'uniforme que Russell Crowe va fer servir per capitanejar Master & commander, un dels soldats xinesos de L'últim emperador, les botes que va portar James Dean a Rebel sense causa, la màscara original de Michael Keaton per encarnar Batman, la corona que Nina Foch va portar a Els deu manaments i la mà articulada d'Eduard Manstisores. Entre altres curiositats que també es podran veure a partir d'ara, destaca el cristall de kriptonita fet de resina per al Superman de Richard Donner (1978), el fragment d'àmbar del Jurassic Park de Spielberg (1993), la màscara i el guant d'un dels alienígenes concebuts per Tim Burton a Mars attacks! i el llum del Rick's Café de Casablanca.

Col·lecció reconeguda

La barcelonina Maite Mínguez Ricart és una gran apassionada del setè art que ha dedicat part de la seva vida a una tasca de documentació i recerca mitjançant la qual ha aconseguit reunir, fins ara, una col·lecció de més de 5.000 objectes originals que han aparegut en pel·lícules o bé que han estat propietat d'estrelles cinematogràfiques. Aquesta extensa col·lecció és considerada pels experts una de les més importants en l'àmbit mundial.

Portes obertes i altres activitats

Mentre encara es pot visitar –fins al 26 de gener– l'exposició temporal Cinema imprès. Art i publicitat cinematogràfica en paper (1895-1980), el museu ha organitzat tota una sèrie d'activitats pensades per gaudir en família durant aquestes festivitats. Amb motiu del 118è aniversari de la primera projecció pública i de pagament de cinema que van fer els germans August i Louis Lumière, el 28 de desembre hi haurà jornada de portes obertes (amb entrada gratuïta de les 10 h a les 20 h).

Aquell mateix dia, s'impartirà un taller d'animació mitjançant aplicacions educatives per a dispositius Ipad destinat per a nens i nenes d'entre 6 i 11 anys, programat dins el cicle 6 museus x Nadal. Per participar en aquest taller, que es repetirà el 2 de gener, cal inscripció prèvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia