cultura

Uns Gaudí amb empenta

‘Los últimos días', ‘Tots volem el millor per a ella' i ‘Fill de Caín' són els films més nominats en un any de producció abundant, malgrat la crisi

“Han sortit unes pel·lícules humils, però enormement creatives”, diu Isona Passola

Tres pel·lícules amb ambicions comercials, Los últimos días, Fill de Caín i Grand piano, i tres propostes més d'autor, Tots volem el millor per a ella, La por i La plaga, són les produccions que han obtingut més nominacions als VI Premis Gaudí, que es lliuraran el 2 de febrer en una gala al Barcelona Teatre Musical (BTM). L'expectació mediàtica i entre la professió que va despertar ahir la lectura dels nominats –hi havia més gent i càmeres que cap altre any a l'auditori de la Pedrera–, el nombre de pel·lícules que concorren als premis (90) i l'optimisme de la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català (ACC), Isona Passola, van oferir ahir una imatge positiva que contrasta amb la crisi econòmica que pateix el sector.

En tot cas, la crisi és econòmica, i no creativa. La presidenta de l'Acadèmia va incidir en això, i en el fet que es fan pel·lícules petites i amb pocs diners. “Hi ha hagut un esforç enorme dels professionals per produir, i en canvi els pressupostos són molt baixos”, va comentar Isona Passola, que hi va afegir: “En termes pressupostaris, no creatius, això que quedi clar, hem baixat l'estàndard; només hi ha hagut sis pel·lícules equiparables a la mitjana europea.” Per contra, destaca que hi ha talent i imaginació: “El talent català ha fet que es produeixin veritables joies com les que han estat nominades –va dir Isona Passola–. Per exemple, La plaga ha estat finalista als premis Europeus i al premi Lux, tot i ser una pel·lícula amb molt pocs mitjans. I hi ha el premi de l'Albert Serra al Festival de Locarno.”

Curiosament, la pel·lícula d'Albert Serra, primer gran guanyador dels Gaudí l'any 2009 amb El cant dels ocells, és un dels marginats (només aspira a quatre guardons tècnics) d'uns premis Gaudí que tenen Los últimos días com a pel·lícula més nominada: a la millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció i guió (els germans Àlex i David Pastor), millor fotografia, millor música, millor so...

En segon lloc se situa Tots volem el millor per a ella, de Mar Coll, que inclou entre les seves 8 nominacions les de millor pel·lícula, director, guió i quatre premis d'interpretació: protagonista femenina (Nora Navas), actrius secundàries (Àgata Roca i Clara Segura) i actor secundari (Pau Durà). El thriller Fill de Caín, de Jesús Monllaó, també destaca amb vuit nominacions: pel·lícula, tres intèrprets (David Solans, José Coronado i Maria Molins) i diversos apartats tècnics. David Ciurana, de la productora La Fosca Films, comentava ahir a aquest diari que estaven molt satisfets: “Cada vegada són més importants els premis Gaudí i afecten més econòmicament les pel·lícules, els donen més rendibilitat i més visibilitat”, va dir.

Altres títols destacats són Grand piano, rodada en anglès amb l'actor Elijah Wood, que suma sis candidatures, entre les que hi ha la de millor film en llengua no catalana; La plaga, que aspira a millor pel·lícula i direcció, i a tres apartats més, i La por, de Jordi Cadena, que no és finalista a millor pel·lícula, però sí a direcció, actor secundari (Ramon Madaula) i en tres apartats més. Barcelona, nit d'estiu, una de les sorpreses de l'any, aspira a millor pel·lícula i suma tres nominacions, com el thriller El cuerpo i el documental Món petit. En total, hi ha 35 pel·lícules amb una o més nominacions. No hem esmentat algunes candidatures importants, com les d'El muerto y ser feliz, de Javier Rebollo, que opta a millor pel·lícula en llengua catalana i a millor protagonista masculí (José Sacristán); a més de Nora Navas, la millor protagonista femenina s'escollirà entre Candela Peña (Ayer no termina nunca), Vicky Peña (Un berenar a Ginebra) i Ingrid Rubio (La estrella). Els documentals finalistes són Bajarí, Els records glaçats, Món petit i Serrat y Sabina, el símbolo y el cuate, i les nominades a millor pel·lícula per a televisió, Carta a Eva, Concepción Arenal, la visitadora de presons, Desclassificats i Olor a Colònia.

Un gran esforç

La presidenta, Isona Passola, va destacar que “els professionals del cinema català han fet un esforç enorme per posar amb els mínims mitjans el màxim d'imaginació; han sortit unes pel·lícules humils, però enormement creatives”. També va destacar que, a diferència d'altres anys, ningú s'ha negat a participar en els premis Gaudí: “Totes les pel·lícules possibles han estat presentades voluntàriament als premis pels seus productors.” I va augurar un 2014 millor que l'any tot just acabat: “Estic molt esperançada perquè se'ns incorpora un agent molt important, que són les empreses de telefonia. Si s'incorporen a produir amb aquesta minúscula taxa que posarà la Generalitat, podrem tornar a tenir cinema internacional, i aquestes empreses tindran molts continguts per emetre. És bàsic que aquest nou sistema de finançament de la producció es posi en marxa aviat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia