cultura

El ‘virus' del cinema

Els nominats als premis Gaudí es fan la tradicional foto de família en un acte en què l'Acadèmia nomena sis nous membres d'honor

“El que tens tu no és una afició, és un virus! No te'l podràs treure mai!”, li van dir a Francesc Pérez-Dolz de ben jove. Ara és un veterà ajudant de direcció, director de fotografia i professor de cinema, amb moltíssimes pel·lícules a la filmografia, que va ser homenatjat ahir com a nou membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català (ACC). Un acte protocol·lari al Palauet Albéniz de Montjuïc, presidit per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va servir ahir per fer la tradicional foto de família dels nominats als premis Gaudí 2014, en una edició marcada pels virus, i no només el que va infectar Pérez-Dolz. La pel·lícula amb més nominacions, onze, és Los últimos días, que tracta precisament d'una pandèmia d'agorafòbia que arrasa Barcelona i el món sencer. David Pastor, codirector del film amb el seu germà Àlex, és un dels assistents a l'acte, en què també es va poder veure altres nominats com ara Mar Coll, Neus Ballús, Nora Navas, Vicky Peña, Àgata Roca, Maria Molins, Jesús Monllaó, Dani de la Orden, David Solans i Lluís Miñarro. I fins i tot van venir nominats expressament des de Madrid, com ara José Sacristán, Carmen Machi, Íngrid Rubio i Javier Rebollo.

Posseïts

Tots ells van assistir primer a l'homenatge als sis nous membres d'honor. Sergi López, vicepresident de l'Acadèmia, va definir Paco Poch com algú a qui “el terme cinèfil li queda petit”, que “viu posseït per les pel·lícules”. El productor voldria que “tots fessin més pinya” per tirar endavant. El director de fotografia Joan Mariné es va declarar, als seus 93 anys, “l'home més feliç sobre la capa de la Terra”. El també productor Brian Yuzna va enviar un missatge des de Los Angeles en què es mostrava “orgullós de les pel·lícules que va fer” els cinc anys que va treballar a Catalunya amb la Fantastic Factory. I Anna Solà, distingida amb Marta Selva com a representant de Drac Màgic, va dir que aquesta cooperativa és “un col·lectiu a favor del cinema català, el cinema universal i el cinema clàssic, perquè arribin a tots els públics”.

Cap al final, es va viure un moment còmic –o apocalíptic, per als responsables de protocol– quan la presidenta, Isona Passola, va tancar l'acte sense donar la paraula a l'amfitrió, l'alcalde, Xavier Trias, que havia escoltat atentament els parlaments dels homenatjats (algun, ben llarg) sense fer un sol badall. “Vivim moments complexos, és veritat –va poder dir finalment Trias–. Però no és veritat que el cinema visqui un mal moment.” I hi va afegir que fan una “aposta important” perquè “Barcelona sigui ciutat de cultura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia