Cinema Critica

CRÍTICA

iMMA mERINO

La inquietant recerca d'un altre jo

Després d'Incendies, adaptació d'una inoblidable obra teatral de Wajdi Mouawad que conté moltes dualitats començant pel fet que els dos protagonistes són bessons, i gairebé en paral·lel a Prisoners, obscur film sobre com el desig de venjança desperta el monstre interior, el director canadenc Denis Villeneuve va rodar aquesta nova aproximació al tema del doble inspirant-se lliurement en la novel·la L'home duplicat, de José Saramago, amb la col·laboració del guionista espanyol Javier Gullón. El mecanisme argumental d'Enemy parteix d'un professor d'història que, esbossant-se que du una existència avorrida i poc estimulant, descobreix un actor idèntic físicament a ell amb el qual entra en contacte. Prescindint de la versemblança real en situar-se en un terreny abstracte i si es vol especulatiu, es desenvolupa una intriga que pot considerar-se un pretext per explorar en el desig de ser un altre o en la recerca d'un altre jo per alliberar pulsions amagades o reprimides: no deu ser per res que aquest doble tingui una sexualitat forta i violenta.

En tot cas, aquest doble podria ser una creació mental que encarna unes fantasies que esdevindran inquietants: l'altre jo pot convertir-se en l'enemic i d'aquí l'atmosfera onírica del film mena a una certa sensació de malson que va apoderant-se de la trama i que, de fet, ja hi és a la seqüència inicial, la qual es presenta com un preludi que es reprèn en un final que pot resultar desconcertant o potser més aviat decebedor.

Enemy, amb una certa potència visual gens aliena a la capacitat hipnòtica de la fotografia signada per Nicolas Bolduc, aconsegueix crear un desassossec. També s'aprofita d'una bona interpretació de Jake Gyllenhaal, que, amb la mirada o una actitud del cos, no et fa dubtar si és un o l'altre. Però hi ha algun moment en què pot sentir-se que, més que per fer una exploració sobre la identitat, la intriga esdevé un pretext per crear sobretot una atmosfera i aleshores pot arribar la sensació que s'ha fet molt de soroll per menys del que sembla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa