Opinió

CENTENARI

ferran aisa

Albert Camus i la causa republicana

Un cop celebrat el centenari del naixement d'Albert Camus (1913-1960) apareix el recull d'articles La sangre de la libertad, publicat per La Linterna Sorda. El títol que dóna nom al llibre és un article publicat a Combat el 24 d'agost del 1944: “La nit d'agost, París treu foc per totes les seves boques. En aquest immens escenari de pedres i aigua, entorn d'aquest riu amb les onades prenyades d'història, les barricades de la llibertat s'han aixecat una vegada més. Una vegada més, la justícia s'ha aconseguit a costa de la sang humana.”

Albert Camus, premi Nobel de Literatura del 1957, va ser un excel·lent periodista crític; mostra d'això són els escrits que conformen el present recull, on apareix la seva faceta menys coneguda com a periodista i activista insubornable contra la tirania i a favor de la lluita dels oprimits. Els escrits de Camus són precedits per diversos treballs d'especialistes de la seva obra, com Ana Muïña, Agustí Villalba, Freddy Gómez i Hélène Rufat.

La sangre de la libertad està estructurat en tres parts. A la primera es reprodueix el conegut “Cartas a un amigo alemán” (1948). La segona està formada pels articles publicats a Combat (que ell mateix dirigia) sobre l'alliberament de París al costat d'altres escrits d'ètica llibertària com ara “Crítica a la nueva prensa” i “Moral y política”.

Camus havia trencat amb el Partit Comunista arran de la política repressiva i els pactes contra natura de Stalin. Els articles de Camus són plens de saviesa filosòfica i d'un esperit rebel, lliure i honest. Escriu sobre la construcció de la nova Europa i denuncia els crims del franquisme, citant García Lorca, Antonio Machado i Lluís Companys. A més, Camus se solidaritza públicament contra la pena de mort a què van ser condemnats onze militants cenetistes de Barcelona i de Sevilla.

La tercera part del llibre aporta les interessants cartes sobre la rebel·lia: “Rebeldía y conformismo”, “Rebeldía y política”, “Rebeldía y romanticismo” i “Rebeldía y servidumbre”. Finalment hi ha dos treballs sobre la situació espanyola de la postguerra: “España y la cultura” (1952), conferència pronunciada a la sala Wagram, on Camus va denunciar les execucions de cinc anarquistes al Camp de la Bota de Barcelona el 14 de març del 1952; i “El pan y la libertad”, al·locució feta a l'acte organitzat pel diari Solidaridad Obrera, a la Borsa del Treball de Saint-Étienne, el 10 de maig del 1953.

L'autor de L'home rebel simpatitza amb els republicans, però sobretot amb els anarquistes i amb els militants de la CNT a França. El 1951 va ser present en un acte per commemorar el 19 de juliol, a la Casa de Catalunya a París, i allà va expressar la vergonya que sentia pel fet que França i la resta dels països democràtics haguessin abandonat Espanya en mans del feixisme franquista.

L'apunt
Camus va publicar cinc novel·les, com ara L'estranger i La pesta; tres reculls de narracions, com per exemple La dona adúltera; cinc obres de teatre, com són ara El malentès i Calígula, i set títols de no-ficció. Tot plegat li va valer el Nobel, “per una producció literària que amb sinceritat il·lumina els problemes de la consciència humana de la nostra època”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona