cultura

Crítica

cinema

Perdut en un laberint sinistre

Les millors pel·lícules de Roman Polanski tenen l'estranya virtut de poder transformar un seguit de situacions aparentment quotidianes en situacions fantàstiques. A l'interior de les històries es filtra un sentiment d'esoterisme que fa present la presència d'allò sinistre. Pawel Pawlikowski és un cineasta polonès que, com Polanski, ha rodat bona part de la seva filmografia a l'estranger –amb l'excepció d'Ida, recentment estrenada–. El director ha sabut orientar el seu cinema cap a un cert vessant social, envoltat d'una certa sofisticació escènica. Els detractors de Pawlikowski el consideren massa estilista i l'acusen de forçar les solucions que planteja. La mujer del quinto, rodada fa tres anys, podria considerar-se com un compendi de les virtuts i defectes de Pawlikowski.

En la balança dels elements que no funcionen hi trobaríem el protagonista –Ethan Hawke–, un escriptor en crisi que dorm en un miserable hostal parisenc. El contrast entre la pretesa vida intel·lectual del personatge que accentua el seu costat més arty, amb la descripció d'un entorn decadent en què el personatge malviu fent, una fosca feina de vigilant de nit d'un lloc infecte, no acaba de funcionar. Tampoc s'acaba de saber mai el perquè de la decadència d'un escriptor al que li han tret la custòdia del fill i que viu a Paris per veure'l d'amagat.En canvi, en la balança de les coses notables, resulta reconfortant veure com la història fosca d'aquest personatge sense arrels desemboca de forma progressiva cap al fantàstic. La història de seducció entre l'escriptor i una dona d'origen noble –Kristin Scott Thomas, la millor– s'acaba transformant en una història fantasmagòrica. De cop l'univers quotidià on es mou el protagonista es modifica per esdevenir un món fosc en què tot sembla guiat per un seguit de forces diabòliques. Pawlikowski retroba alguna cosa de Polanski i la pel·lícula es transforma en un curiós treball de variacions al voltant d'El quimérico inquilino, en què París és alguna cosa més que un decorat per transformar-se en el llindar d'un univers sinistre. Com sempre, Pawlikowski roda amb elegància, amb un bon sentit de l'enquadrament i de la planificació. Aquesta elegància fa que, fins i tot, els moments més artificiosos de la pel·lícula puguin ser fàcilment assimilables.

La mujer del quinto
Director: Pawel Pawlikowski. Int.: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas
França, 2011


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La mujer del quinto

«La mujer del quinto»

Gènere: Thriller
Direcció: Pawel Pawlikowski.
Intèrprets: Kristin Scott Thomas, Ethan Hawke, Joanna Kuling.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
42 edició de comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA
Cultura

Mor C.J Sansom, escriptor escocès de novel·les de suspens

art

L’entrada al Museu Picasso de Barcelona serà gratis tots els dijous, divendres i dissabtes al vespre

barcelona
sant jordi

Per Sant Jordi es van vendre dos milions de llibres

Barcelona