cultura

Reportatge

El Mas de Torrent aplega una cinquantena de tapets dedicats al pintor

‘Rehomenatge' a Picasso

L'hotel Mas de Torrent fa 25 anys i exhibeix part de la col·lecció de cobretaules que artistes i intel·lectuals van fer pel 90è aniversari del mestre

Van ser la rèplica al vandalisme ultradretà contra el pintor

Una onada d'atemptats de la ultradreta espanyola va arrasar, a les acaballes del 1971, diverses galeries i llibreries de Barcelona i Madrid que havien apostat per glossar la figura del pintor Pablo Picasso, un dels emblemes de l'exili i la resistència contra el règim franquista. Entre els locals cremats hi havia el barceloní Taller de Picasso, on el seu director, Santiago Palet, va promoure una singular campanya de desgreuge: una crida a centenars d'artistes i intel·lectuals d'arreu del món perquè plasmessin el seu homenatge al pintor en un suport comú, un cobretaula amb orla de puntes. De retruc, el van felicitar pel seu norantè aniversari.

La resposta va ser massiva i rica en matisos. Algunes obres van consistir en missatges d'amistat, de Joan Miró, Antoni Tàpies, el violoncel·lista Pau Casals o el poeta Pablo Neruda. D'altres, com ara Manolo Valdés i l'italià Giacomo Manzù, van agafar prestats alguns elements de la iconografia picassiana. També Rafael Alberti, que a més de poemes li va dedicar un acolorit colom de la pau. I finalment van arribar tapets amb els missatges de la característica abstracció d'altres noms, com ara Joan-Josep Tharrats, Alexander Calder, Sonia Delaunay i l'actor Fernando Fernán Gómez.

Totes les obres van participar en una exposició d'homenatge celebrada a la població francesa de Valàuria, a la Provença francesa. I posteriorment van vagar per diverses galeries d'art fins que la família Figueras, promotora de l'hotel spa Mas de Torrent, la va adquirir. En els últims anys han ornat diverses parets de les dependències de l'establiment. Però ara han servit de fil conductor del projecte Felicitarte, amb una mostra de 52 dels tapets comissariada per Manel Riera i Linda Valdés. L'han titulat Respostes des de l'art, per la diversitat d'expressions de rebuig a la violència i suport a la creació, i es podrà visitar a l'hotel fins al mes de novembre.

L'establiment celebra enguany el primer quart de segle en funcionament, una “idea agosarada” a l'inici pel fet de no estar situat arran de mar, com recordava el seu propietari, Àlex Figueras, però que s'ha consolidat com un dels més exclusius de la Costa Brava. Alhora, el projecte artístic que envolta l'aniversari tindrà un vessant benèfic. En una iniciativa similar a la del 1971, han llançat una crida a artistes i esportistes d'elit perquè plasmin els seus missatges de creació sobre tela i els facin arribar a l'hotel. Allà els aniran exposant i a final d'any els subhastaran per recaptar fons per a dues entitats benèfiques: les fundacions Ànima i Trampolí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA