Cinema Actualitat

cinema

jordi vilarrodà / ivette ballesteros / el 9 nou

Lluitant pel seu somni

'Family Tour', amb un to autobiogràfic, és el primer llargmetratge de la cineasta Liliana Torres

Aquest moment no és gaire bo per a ningú i segurament encara menys per als joves que es volen dedicar al cinema, una professió de les que més fluctuen. Tot i així, la vigatana Liliana Torres ha aconseguit fer realitat el seu somni i ha dirigit la pel·lícula Family Tour, el seu primer llargmetratge.

Nascuda l'any 1980, Liliana Torres va passar la infantesa i la joventut a Sant Bartomeu del Grau, a Osona, d'on va marxar amb 18 anys per anar a estudiar cinema a Barcelona. Ho va fer al Centre d'Estudis Cinematogràfics de Catalunya, amb el guionista i director de cinema José Luis Guerín com a professor; va continuar a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), i va completar els seus estudis a Mèxic, on ha viscut durant vuit anys. És autora de diversos documentals i curts, i l'any passat va poder complir el seu somni: estrenar la seva primera pel·lícula.

La mateixa directora defineix Family Tour com un dramedy perquè barreja la comèdia amb el drama. És la història d'una noia que torna a casa després de passar un any
fora, de vacances. En aquest temps, la seva mare la porta a fer un recorregut pels paisatges de la seva infantesa, on s'enfrontarà al propi passat i també a la tolerància cap a la família, que veu amb una altra mirada. És de caire autobiogràfic però Torres insisteix que, si bé hi ha anècdotes que apareixen al film que sí que van succeir, altres se les va imaginar basant-se en els personatges. Explica: “Aquestes vacances que apareixen al film, com a tals, no van existir: són la suma de diferents vacances que he passat a casa i trio els moments de la meva família que m'interessen per donar un determinat missatge. Tot és real o tot és mentida? És híbrid.” Liliana Torres confessa que els cops que ha treballat com a escriptora d'encàrrec no li ha estat difícil posar-se en el lloc d'una altra persona o en una altra societat i crear un entorn imaginari i fictici. “En canvi, quan això ho he de fer per a un projecte personal, no funciona igual. Sento que és el tema el que em tria a mi, i no que sóc jo qui tria el tema. En aquest cas, vaig pensar que, si havia de fer una cosa important a la meva vida i que m'ocuparia gairebé cinc anys, preferia fer-ho no només en el terreny artístic sinó també personal, evolutiu i tan autèntic com fos possible.”

La pel·lícula ha estat rodada pràcticament tota a Osona i l'actriu Núria Gago interpreta el paper protagonista, envoltada d'una família i uns amics que són els de la directora en la vida real. La banda sonora de la pel·lícula Family Tour està formada per temes dels també osonencs Joana Serrat i La Iaia.

Liliana Torres assegura que arribar a tenir la pel·lícula entre mans “ha estat un recorregut sacrificat”. “Vaig estar un any buscant finançament estatal, que no vaig aconseguir perquè la resposta era sempre la mateixa: que el projecte era interessant però arriscat. Cap productora no vol posar l'ajut estatal que rep en un projecte d'una directora nova.” En veure que no hi havia sort per aquesta banda, va decidir llençar-se de cap i va obtenir una beca de la Fundació Escac de 30.000 euros. “Ho vaig completar amb aportacions, patrocinis, ajudes de diverses institucions i gent... i així vam fer pujar el castell de cartes”, conclou. La cineasta ha tirat endavant la pel·lícula en el moment que s'ha sentit preparada: “Tenia clar que necessitava un temps de preparació professional. Sabia que no podria sortir de l'escola i, sense més ni més, posar-me a fer una pel·lícula.” Des de sempre havia tingut clar que fer un llargmetratge era el seu objectiu però abans, tal com ha fet, volia incorporar-se al mercat, ocupar llocs de responsabilitat i conèixer a fons aspectes com els de producció.

De moment, Torres no està pensant en cap projecte però sí que ha començat a treballar en un guió proper. Diu que ha estat molt absorbida amb els festivals, cicles i mostres, i que “també s'ha de saber gaudir del que un conrea”.

family tour
Direcció: Liliana Torres Intèrprets: Núria Gago, Antonia Expósito, Noemí Torres, Manuel Torres, Manuela Jiménez Gènere: Comèdia Any:Catalunya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA
porqueres

La Principal de Porqueres tindrà una placa al parc Manel Saderra i Puigferrer

porqueres
música

Billie Eilish actuarà al Palau Sant Jordi el 14 i el 15 de juny de 2025

barcelona
comic barcelona

A la recerca de nous lectors de còmic

Barcelona
Crítica
música

Incògnites del Misteri

GIRONA