cultura

L'ADAC premia la lluita pel retorn “a la plena llibertat”

Jaume Piquer i Softcatalà van rebre el XXVIII Premi a la Normalització i Salvador Sunyer va ser homenatjat per l'entitat

Joan-Lluís Lluís va fer una crida a integrar els estrangers en el projecte

“Vivim un moment clau per al país i per a la llengua. Que res no ens detingui: el camí el tenim clar, pel retorn de la plena llibertat del poble català”, va dir ahir el president de l'ADAC, Joan Sibill, per presentar l'acte de lliurament del XXVIII Premi a la Normalització Lingüística i Cultural a Jaume Piquer i Softcatalà, que va omplir l'auditori Josep Irla de Girona. Entre els presents, hi havia l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el president d'El Punt Avui, Joaquim Vidal, que va lliurar els premis a la millor carta i el millor article –escrits, respectivament, per Zhenze Yang i Hèctor López Bofill, que no va poder assistir a l'acte– sobre la llengua catalana publicats al diari durant l'últim any. “El Punt Avui ens manté cada dia amb ganes de continuar i tirar endavant”, va dir Sibill.

Quan Sibill va fer referència en el seu parlament a l'homenatjat de la vetllada, Salvador Sunyer i Aimeric, ja va sonar la primera de les grans ovacions que els presents van dedicar durant l'acte a Sunyer, president d'honor i soci número 1 de l'ADAC, que el 1987 ja li va atorgar el seu Premi a la Normalització Lingüística, per tota la feina feta sota el franquisme per la supervivència de la llengua catalana.

L'escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís es va referir, com a conferenciant convidat, al “miracle” que representava que “una llengua condemnada a mort tantes vegades com és la catalana, gaudeixi ara de força bona salut”; un miracle, va matisar, que no havia fet cap divinitat, sinó la societat civil. Joan-Lluís Lluís també va alertar de “la necessitat d'integrar els estrangers en el projecte nacional”, simplement parlant amb ells en català i evitant la tendència que molta gent té a adreçar-se als immigrants en castellà. “Si no els parlem en català, els farem un mal favor a ells, perquè no s'integraran, i també a nosaltres, perquè se'ns acabaran posant en contra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MIRADOR

De quan la línia de la vida es ressegueix des de l’art

la ciutat d’ideals

A propòsit d’exilis i llengua

equipaments

Comencen les obres d’ampliació de l’Arxiu Nacional de Catalunya

barcelona
Crítica

El gest alliberador d’una dona italiana

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona